Inrichtingswerken De Kattenputten zijn voltooid: “Sliblaag verwijderd en achterstallig hakhoutbeheer uitgevoerd”

De inrichtingswerken van de Kattenputten werden onder meer toegelicht aan de resten van een Duitse bunker. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Op dinsdag 12 maart stelde het Regionaal Landschap Westhoek de gerealiseerde inrichtingswerken in de Kattenputten voor. De voorbije twee jaar coördineerde het Regionaal Landschap Westhoek de werken die plaatsvonden in het Ieperse Natuurpuntreservaat. Ze werden mogelijk gemaakt dankzij de middelen van Agentschap voor Natuur en Bos.

“Op sommige plaatsen in de poel werd een sliblaag van 40 cm verwijderd, waardoor het water langer vastgehouden wordt in die geruimde zones”, vertelt Matti Pisman, biodiversiteitsmedewerker van Regionaal Landschap Westhoek. “Langs de poel werd achterstallig hakhoutbeheer uitgevoerd. Enerzijds om de graafwerken mogelijk te maken, maar anderzijds zorgt dit ook voor een betere lichtinval op de poel. Dat alles versterkt de leefomgeving van de aanwezige kamsalamanders.”

“Voor de vleermuizen die er overwinteren, kwamen twee nieuwe stalen poorten aan de vleermuisbunkers. Die poorten zijn bestendig tegen vandalisme, voorkomen dat er verstoring is tijdens de winterslaap en zorgen voor een verbeterd overwinteringsklimaat in bunkers. De totaalkost van de inrichtingswerken bedraagt 16.155 euro en wordt mogelijk gemaakt dankzij de subsidies van Agentschap voor Natuur en Bos.”

Natuurbeheer

Het beheer van gebied gebeurt door Natuurfonds Westland. Het hakhout rond de poel wordt om de zes jaar afgezet om de poel meer zonlicht te geven voor de ontwikkeling van de amfibieën. De takken worden als houtstapels aan de rand van het gebied gestapeld. Hierin vinden heel wat dieren een veilig onderdak.

Het hooiland wordt jaarlijks door de landschapswacht gemaaid, met afvoer van het maaisel. Dankzij de bodemverarming zullen hier in de toekomst heel wat meer bloemen de kop opsteken.

Aan de noordelijke kant van het gebiedje vind je de resten van een Duitse bunker uit WO I. Na het afdekken van de luchtgaten vinden vleermuizen er een onderdak. Het dak werd ook vrijgemaakt van planten, om de levendbarende hagedis kans te geven om op de verwarmde stenen te zonnen. Omdat het gebiedje zo klein is, is het alleen toegankelijk onder begeleiding. Een paar keer per jaar kan je met een natuurgids op stap in het gebied.

Info: Regionaal Landschap vzw, Zonnebeekseweg 361 Ieper, 057 23 08 50, www.rlwesthoek.be, info@rlwesthoek.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier