In Rollegem zijn de graafwerken gestart van een nieuwe avontuurlijke speelzone

In het najaar worden de resterende bomen en struiken aangeplant, waarna de avontuurlijke speelzone officieel kan worden geopend in het voorjaar 2025 © Tomas Bulcaen
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het nieuw speelbos met ravotzone aan de Fabrieksbeek in Rollegem krijgt vorm. De groenzone achter de begraafplaats krijgt in samenwerking met het Regionaal Landschap Leie en Schelde een volledig nieuwe herinrichting met speelheuvels, wilgenhutten, een speelbos en groene rustplekken.

De publieke speelruimte voor jeugdbewegingen, scholen en verenigingen is vrij beperkt in Rollegem. Met de nieuwe speelzone komt de stad tegemoet aan de vraag van de Rollegemnaren om meer bomen, bos en groene speelnatuur in hun omgeving te voorzien. Samen met enkele lokale partners als Chiro Tandem, Rollegem Bos, Gezinsbond, Vrije Basisschool Sint-Theresia en MFC De Kindervriend werd nagedacht over een inrichting op maat van elke inwoner. Ook de Provincie West-Vlaanderen, eigenaar en beheerder van de Fabrieksbeek langs het domein, werkte aan het ontwerp mee.

“In 2023 hadden we al 900 plantjes in de grond gestoken voor het speelbos. Door het slechte weer van de afgelopen maanden moesten de graafwerken voor de speelheuvels helaas worden uitgesteld. Ik ben blij dat de volgende fase nu eindelijk gestart is”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat, Kinderen en Jongeren. “Dit najaar zaaien we bloemenmengsels, planten we de fruitboomgaard en maar liefst 14 schaduwbomen. Als alles klaar is, plannen we een feestelijke opening, maar het speelbos zal tegen deze zomer wel al toegankelijk zijn voor nieuwsgierige Rollegemnaren.”

“Door het slechte weer van de afgelopen maanden moesten de graafwerken voor de speelheuvels helaas worden uitgesteld” – Bert Herrewyn

Het groen, ecologisch en speels plan is nu volop in uitvoering. Er wordt een smal pad aangelegd om het gebied vanaf de Beekweg toegankelijk te maken en de bezoeker via een fruitboomgaard tot bij een centrale ontmoetingsplek brengt. Het pad leidt je verder tot bij de actieve zone waar naast een open speelveld en speelbos ook een zitarena in een speelheuvel wordt aangelegd, die kan gebruikt worden als uitkijk- of rustplek binnen de speelzone.

“We voorzien ook tal van heuvels en een put met bespeelbare elementen als boomstammen, zand, wilgentunnels en touwen. Zo is er in deze nieuwe groene omgeving voor elk wat wils. Omdat de speelzone voor iedereen toegankelijk moet zijn, is een berijdbaar en rolstoeltoegankelijk grindgazon doorheen het gebied aangelegd”, aldus Herrewyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier