Natuurwerkgroep De Zeekoet heeft Bart Vandepoele uitgeroepen tot nieuwe laureaat van de vijfjaarlijkse Zilveren Zeekoet. Met de prijs wil de vereniging Bredenaars, die zich inzetten voor milieu en natuur, in de kijker zetten. Bart Vandepoele is imker en sinds enkele jaren trekker van De Week van de Bij. “Ik ben enorm vereerd met deze hulde”, liet de bescheiden Bart optekenen. Waarop hij het publiek meteen enkele bijvriendelijke tips meegaf…
Bart Vandepoele is regent tuinbouw en startte zijn carrière in het onderwijs. Enkele jaren later werd hij gedetacheerd naar natuurcentrum De Nachtegaal in De Panne, waar hij educatief medewerker werd. Op zijn 17e kreeg hij van zijn oom Eugeen een bijenkast cadeau en sindsdien is Bart een gepassioneerd imker, die al jaar en dag alles wat met bijen en het voormalige Melipark te maken heeft verzamelt. Dat hij ooit een boek over zijn favoriete beestjes zou schrijven, stond in de sterren geschreven. In 2015 kwam het er uiteindelijk van. Dat jaar verscheen ‘100 kindervragen over bijen’, waarvoor hij de medewerking kreeg van alle Bredense basisscholen. Hij kreeg er datzelfde jaar de Bredense Cultuurprijs voor en zou later ook tot Krak van Bredene uitgeroepen worden in deze krant.
Bart wordt vanuit zijn huidige functie stilaan erkend als een autoriteit op het vlak van natuurconservatie en de bescherming van de bij. Hij organiseert hiervoor jaarlijks talloze lezingen en tentoonstellingen waarbij hij telkens weer het lot van de (honing)bij probeert te verbeteren. Vandepoele, die zijn bijenkasten in zijn tuin langs de Dorpsstraat heeft staan, weet immers als niemand anders hoe zwaar onze (honing)bijen het de laatste jaren te verduren kregen. De varroamijt, de Aziatische hoornaar, de mens en zijn pesticiden vormen stuk voor stuk een bedreiging voor deze meester-bestuivers. Bijenburchten (een kunstmatig onderkomen voor wilde bijen) en extra veel wilde bloemen in je tuin, meer gemeentelijke groenzones met wilde planten… Het zijn maar enkele van de ideeën die Bart de voorbije jaren aandroeg en die er onder meer voor zorgden dat Bredene een bijenvriendelijke gemeente werd.
Bijvriendelijke tips
Met zo’n aanstekelijk enthousiasme en nooit aflatende bevlogenheid dat hij er de Zilveren Zeekoet van Natuurwerkgroep De Zeekoet voor ontving. Een hulde die Bart voor een afgeladen VC De Fakkel prompt aangreep om de aanwezigen een handvol bijvriendelijke tips mee te geven waarmee ze in de tuin aan de slag konden. Het was zondag voor de achtste keer dat de natuurvereniging zijn vijfjaarlijkse prijs uitreikte. De vorige Zilveren Zeekoet ging naar Therese Vanneste, die zich al jaren inzet voor een gedegen zwerfkattenbeleid. Aan de prijs is een uniek werk van de hand van lokaal kunstenaar Patrick Ramont verbonden. (MM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier