Het geluksgevoel van de Langemark-Poelkapellenaar bedraagt 83 procent. Dat cijfer en vele andere blijkt uit een driejaarlijks onderzoek van binnenlands bestuur Vlaanderen. Dat de gemeente bijzonder weinig groen heeft, wordt nogmaals pijnlijk duidelijk.
“Als conclusie zou je kunnen stellen dat we een gemiddelde gemeente zijn”, reageert burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V). “Laat ons voorzichtig zijn met gemiddelden. Alles kan beter, dat moet de ambitie blijven.”
De tevredenheid over het contact met de buurt en de gemeente bedraagt volgens het onderzoek respectievelijk 83 en 75 procent. Over het sociaal weefsel is 58 procent content. Het aanbod van digitale- en loketdiensten is voor 76 procent en 75 procent een onderscheiding waard. Worden de bewoners voldoende geconsulteerd? Daar vindt 45 procent van de bevraagden van wel. “We leveren wel degelijk inspanningen om de burger nauwer bij het beleid te betrekken. Onze digitale infoavonden lokten zelfs meer deelnemers dan de fysieke bijeenkomsten.”
De politiek kijkt vooral uit naar het cijfer van vertrouwen in het gemeentebestuur. Voor Langemark-Poelkapelle ligt dat op 37 procent. “Als steekproef had ik het gemiddelde genomen van alle steden en gemeenten, te beginnen met de letters A en B. Dat kwam uit op 32,5 procent. Voor de gemeenten waarmee we samenwerken in de politiezone of het Westhoekoverleg ligt het gemiddelde op 36,14 procent”, rekende de burgemeester voor. Langemark-Poelkapelle presteert drie punten beter dan het Vlaamse gemiddelde. Erger is het gesteld met het vertrouwen van de burger in de hogere overheidsniveaus. Dat schommelt slechts rond de 10 procent.
verouderde bevolking
Het onveiligheidsgevoel in de landelijke gemeente bedraagt, ondanks de aanwezigheid van een asielcentrum, slechts 5 procent. Anderzijds staat slechts 17 procent positief tegenover diversiteit.
Belangrijk voor het zorgaanbod is de vaststelling van de aanzwellende vergrijzing. 20 procent van de bevolking is ouder dan 65 jaar, 25,6 procent van de inwoners zijn ouder dan 60 jaar. De bebouwingsgraad is tussen 2018 en 2019 toegenomen met 11,8 procent. De mediaanprijs van huizen bedraagt 249.500 euro en de gemiddelde huurprijs kost 592 euro (2018). Het netto-belastbaar inkomen per inwoner bedraagt 18.043 euro, tegenover 20.236 euro in het Vlaams gewest. De ontvangsten uit de aanvullende personenbelasting liggen quasi exact op dezelfde hoogte. Daarvoor moet Langemark-Poelkapelle aan zijn inwoners wel het minder gunstig tarief van acht procent aanrekenen in plaats van zeven procent voor gemiddeld Vlaanderen. De onroerende voorheffing brengt dan weer op gelijkwaardige basis minder op. 4,13 procent leeft van sociale bijstandsuitkering en dat is merkelijk hoger dan het Vlaams Gewest.
De financiële performantie kent een gunstiger cijfer op vlak van autofinancieringsmarge met 295,84 euro per inwoner dan 177,38 euro per inwoner voor gemiddeld Vlaanderen. De financiële schuld bedraagt 1.302,20 euro per inwoner tegen 1.270,18 euro gemiddeld. De gemeente kent met 8,8 procent opmerkelijk minder vast benoemd personeel. In Vlaanderen is dat gemiddeld 31,5 procent. De inwoners sorteren beter dan gemiddeld met 136,6 kilogram restafval per inwoner. De ophaalvoorziening voor huisvuil draagt voor 85 procent van de inwoners haar goedkeuring weg. Dat de gemeente zwak scoort op vlak van groen en bos in functie van de totale oppervlakte wordt andermaal bevestigd. Daar waar gemiddeld Vlaanderen vlot boven de 15 procent gaat, zet Langemark-Poelkapelle het cijfer nul neer. “Plannen voor een groenere gemeente zijn in de maak”, nuanceert Lieven Vanbelleghem.
(PCO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier