Geredde buizerd terug vrijgelaten in Heule

De buizerd werd losgelaten aan het Heulebos.© Kurt De Schuytener
De buizerd werd losgelaten aan het Heulebos.© Kurt De Schuytener
Redactie KW

De buizerd, die op 1 februari in de problemen zat, is na een herstel in het vogelopvangcentrum in Beernem na 20 dagen terug vrijgelaten in het Heulebos.

Philippe Devos, een vogelkijker uit de Wouterschoutstraat in Heule, kreeg op 1 februari een verontrustende telefoon van een buurvrouw dat er een gewonde ‘arend ofzo’ op het land naast haar deur zat. Philippe ging er een kijkje nemen en zag direct dat het om een buizerd in nood ging. “Ik kon het dier gewoon benaderen, zonder dat het opvloog, iets wat een buizerd in het wild meteen zou doen”, zegt Philippe. “Hoewel het amper nog een paar meter kon opvliegen, is zo’n grote roofvogel pakken niet vanzelfsprekend gezien de ferme klauwen en haakbek.”

Daarom vroeg Philippe hulp van de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen. Stéphane Vandenbulcke van het Wildlife Taxi Team snelde naar Heule en kon de buizerd vangen met een net. Het Wildlife Taxi Team bestaat uit vrijwilligers die meehelpen om noodlijdende dieren over te brengen naar de omliggende opvangcentra.

Na een nachtje onder de warmtelamp brachten ze de buizerd over naar het vogelopvangcentrum in Beernem. De verzwakte buizerd, een wijfje, woog nog amper 740 gram. Na een week verzorging in het vogelopvangcentrum is ze weer op haar normale gewicht (1.030 gram). Tijd om ze terug in de vrije natuur los te laten.

Broeden

De buizerd is losgelaten aan Heulebos, waar men het dier in nood aantrof. Nabij het Heulebos vertoeven deze winter een 10-tal buizerds. “Buizerds doen hier elk jaar een poging tot broeden”, vertelt Emmanuel Desmet van de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen. “Het opvallend hoge aantal buizerds in onze regio zijn een gevolg van de spectaculaire trek dit najaar.”

Naast de herstelde buizerd zijn er nog drie uitgeputte buizerds aangetroffen in de regio. Allen kregen verzorging in het vogelopvangcentrum. Een van de redenen tot verzwakking zijn de zware overstromingen van eind januari. Die hebben het favoriete voedsel, kleine knaagdieren, ernstig uitgedund. Vogelkijkers verwachten dat er na de winterprik nog slachtoffers onder de vogels zullen vinden.

Vindt u een gewonde of verzwakte vogel in de regio Zuid-West-Vlaanderen, neem dan contact op met het Wildlife Taxi Team op 03 331 97 00, Stéphane Vandenbulcke op 0475 96 22 13 of Emmanuel Desmet op 0499 19 89 49. (CHH)

Info: www.vogelbescherming.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier