Afgelopen zaterdag werd door het gemeentebestuur van Pittem het vernieuwde groengebied langs de Gentsemeersweg voorgesteld aan het publiek. Dit stukje ongerepte natuur in hartje Pittem onderging de afgelopen maanden een flinke metamorfose. Het gemeentebestuur doopt de groene oase nu om tot een aantrekkelijke, natuurlijke ontmoetingsruimte en ging voor de nieuwe naam te rade bij de inwoners.
“Dankzij de samenwerking met Regionaal Landschap ’t Westvlaamse Hart (Groene Prikkels) en de steun van het ‘Herstelfonds Platteland’ is het gebied nu toegankelijker en diverser dan ooit tevoren”, vertelt burgemeester Denis Fraeyman (CD&V) tijdens de opening. “Ondanks de uitdagingen door het aanhoudende regenweer sinds het najaar van 2023, dat de terreinwerken bemoeilijkte, zijn de resultaten indrukwekkend.”
Vlonderpad en nestkastenwandeling
“Een gloednieuwe amfibieënpoel werd uitgegraven en de oever van de grote vijver werd afgeschuind om meer leven toe te laten”, vult schepen van Klimaat, Milieu en Duurzaamheid Stijn Vandenhende (CD&V) aan. “Daarnaast werd een stevig houten vlonderpad aangelegd doorheen de natste delen van het gebied, inclusief een houten ponton over de grote vijver en een houten brug over de kronkelende Zwartegatbeek. Een bijzonder hoogtepunt is ook de nestkastenwandeling, waarin verspreid over het terrein 22 verschillende nestkasten voor vogels en andere dieren geplaatst werden, elk voorzien van een QR-code die meer informatie geeft over de bewoners.”
Pittemse Meersen
Om al dat nieuws te vieren, organiseerde het gemeentebestuur op zaterdag een feestelijke dag met een gevarieerd programma. Zo kon je er onder meer terecht voor vrije wandelingen door het gebied, terwijl kinderen verderop in het gebied in de Explotheek konden ontdekken wat er allemaal in en op het water van de poel leeft. ‘s Avonds stond er nog een vleermuizen- en nachtvlinderwandeling op het programma.
Het hoogtepunt van de dag vond echter plaats om 15.30, toen het gemeentebestuur het gebied officieel zou openen en de nieuwe naam zou onthullen. Uit zo’n 30 voorstellen die de inwoners indienden, werd uiteindelijk de naam Pittemse Meersen gekozen. (csd)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier