Flammy nog steeds vrij als een vogel op Zillebekevijver in Ieper

Met spiegels willen de verzorgers Flammy lokken naar de voederplaats en vangkooi. © TP
Redactie KW

Flammy, die faam verwierf door als enige flamingo ooit uit Bellewaerde te ontsnappen, is nog zo vrij als een vogel op een nabijgelegen stadsvijver in Ieper. Het dierenpark probeert er al drie weken haar vertrouwen te winnen met speciaal voeder. Tevergeefs. De dierenverzorgers schakelen nu een tandje hoger met spiegels rond en in een vangkooi.

De dierenverzorgers van Bellewaerde hoopten het vertrouwen Flammy te winnen door elke dag vers ‘flamingovoeder’ uit te strooien in een voederbak en rond een vangkooi bij de oever, maar ze trapt niet in de val. “We zien haar dikwijls met haar pootjes trappelen om insecten, slakjes en andere diertjes naar boven te laten komen uit de vijver. Ze filtert die met haar bek uit het water”, zegt Pieter Vercruysse, hoofddierenverzorger van Bellewaerde.

Pekelkreeftjes voor roze kleur

Flammy verkiest dit lokaal dieet boven het flamingovoeder van Bellewaerde. “Dat voeder is gebaseerd op pekelkreeftjes uit haar natuurlijk biotoop. Het bevat een pigment, dat flamingo’s een roze kleur geeft. Hoe langer ze vijvervoeding eet, hoe witter ze wordt. Door haar jonge leeftijd is ze al witter dan normaal.”

De verzorgers plaatsen nu spiegels in en rond de kooi. “Een flamingo is een koloniedier en leeft normaal tussen honderden en zelfs duizenden soortgenoten. Hoe talrijker, hoe beter ze zich voelen. Zo proberen we Flammy te lokken naar de voederplaats en vangkooi.”

“Ze zit er al weken alleen. Hopelijk maakt ze binnenkort contact maakt met haar ‘vriend’ of ‘vriendin’ in de spiegel. De spiegels en voederbak benaderen is de eerste stap, daarna plaatsen we de voederbak in de kooi.”

Gratis attractie

Liz Milward: “Ik kom elke dag kijken of ze oké is en foto's nemen.”
Liz Milward: “Ik kom elke dag kijken of ze oké is en foto’s nemen.” © TP

Flammy groeit uit tot een van de populairste attracties van het park. Gratis, want de vijver is publiek toegankelijk. Bellewaerde plaatste wel infobordjes. “Flammy voelt zich ondertussen al heel goed op de Zillebekevijver”, staat te lezen. “De dierenverzorgers van Bellewaerde doen er alles aan om de vogel de komende weken te vangen en terug veilig bij haar soortgenoten te plaatsen. Ondertussen kunnen jullie nog even genieten van dit uniek tafereel.”

Buurtbewoonster Liz Milward (60) gaat elke dag kijken en foto’s nemen. “Om na te gaan of ze oké is”, vertelt ze. “Ze is zo lieflijk en uniek. Onlangs nam ik mijn vijfjarige kleindochter mee. Talloze wandelaars en fietsers houden even halt om haar te zoeken. ‘Daar! Flammy!’ roepen de kindjes dan. Ze moet zich intussen eenzaam voelen.”

“Hopelijk helpen de spiegels, zodat ze na deze speciale vakantie snel terug roze wordt onder haar soortgenoten in Bellewaerde. Ja, we zullen haar missen, maar we zijn bezorgd omdat de winter nadert.”

Tientallen toeschouwers

“Wij komen een half uurtje per dag voor voeding en controle, maar dankzij een praatje met deze toeschouwers zijn we het best op de hoogte”, aldus Pieter. “Zij volgen Flammy constant en bij mooi weer staan ze er met tientallen.”

De winter baart ons zorgen, maar het moet serieus vriezen vooraleer haar tere poten vast komen te zitten door ijsvorming aan de oevers

“Zelfs in het park zelf krijgen we vragen over Flammy. Met de infobordjes rond de vijver roepen we kijklustigen op Flammy niet te verstoren, zodat ze op deze vijver blijft. Als ze wegvliegt, verliezen we misschien de weinige touwtjes, die we nu nog in handen hebben.”

Een geforceerde vangst met netten is voorlopig niet aan de orde. “Dat is niet eenvoudig door het grote wateroppervlak van 28 hectare en doordat deze vogel kan vliegen, duiken en zwemmen.”

Nog enkele weken de tijd

“De winter baart ons zorgen, maar het moet serieus vriezen vooraleer haar tere poten vast komen te zitten door ijsvorming aan de oevers. Ook langdurig zitten of liggen om de poten te verwarmen, kan fataal zijn voor een flamingo die van nature dag en nacht rechtop staat.”

“We hebben nog enkele weken de tijd om deze spiegelstrategie uit te proberen. Een flamingo is een gewoontedier, dat de eerste dagen niet in de buurt komt van deze nieuwe constructie. We wachten geduldig af”, besluit Pieter. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier