Els en Pierre vervullen droom van overleden natuurpionier Piet (79): “We halen een zeldzaam beestje terug naar West-Vlaanderen”
De Heuvellandse natuurpionier Piet Hardeman (79) droomde van een groene gang tot een Frans natuurgebied om de zeldzame vuursalamander weer naar West-Vlaanderen te halen. Hij overleed onverwacht, maar weduwe Els en zijn vriend Pierre willen de droom van Piet waarmaken.
Minder dan een kilometer en een landsgrens scheiden natuurgebieden De Broekelzen in Heuvelland en de Zwarteberg in Frankrijk. De 79-jarige natuurpionier Piet Hardeman wou ze verbinden met een grensoverschrijdende groene corridor, maar zijn levensdroom leek abrupt te eindigen nadat hij vorig jaar onwel werd en overleed.
Giften
Nu engageren weduwe Els Geeraert (62), gepensioneerde boswachter Pierre Hubeau (68) en andere groene vrijwilligers zich om de droom van Piet alsnog waar te maken. “Ik herinner me dat hij al in de jaren 1980 sprak over deze droom”, aldus Els. Ze roept op tot giften aan Natuurpunt voor de aankoop van gronden.
“We hebben er vertrouwen in dat het lukt. Niet morgen, maar misschien wel overmorgen”
“Ik neem de taken van Piet over als aankoper voor Natuurpunt”, vertelt Pierre. “De droom van Piet is zeker haalbaar. Aan Heuvellandse zijde hebben we slechts een kleine hectare nodig. Aan de andere kant van de grens engageert het Franse departement zich tot de aankoop van een drietal hectare. Met onze oproep hebben we al duizenden euro’s ingezameld, al blijven extra centen welkom. We moeten nog met de grondeigenaars spreken over de prijs. We hebben er vertrouwen in dat het lukt. Niet morgen, maar misschien wel overmorgen.”
Geschikte biotoop
De groene verbinding komt er niet alleen voor wandelaars, maar ook voor een zeldzaam beestje. “Op de Zwarteberg zit een mooie levensvatbare populatie van vuursalamanders, in West-Vlaanderen komen ze helaas nog amper voor”, weet Pierre. “In de regio zijn ze het laatst gezien in 1979, volgens gegevens van amfibiespecialist Philippe De Fonseca. De vuursalamander is onder meer verdwenen door het massaal uitzetten van fazanten. Een geschikte biotoop is nu zeker aanwezig én beschermd. Deze beestjes verkiezen een natte bosomgeving, zoals De Broekelzen.”
Piet lag tientallen jaren geleden mee aan de grondslag van het natuurgebied en als conservator bouwde hij De Broekelzen verder uit. “Toen ik hem leerde kennen, telde Heuvelland nauwelijks 15 hectare natuurgebied, nu zitten we aan ruim 400”, vervolgt Pierre. “Piet Hardeman volhardde en deed altijd voort. Nu is het aan ons om zijn werk verder te zetten.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier