Eerste plantjes van gloednieuw Voedselbos gaan de grond in

Nadat het terrein de voorbije maanden klaargemaakt werd, gingen nu de eerste plantjes van het Voedselbos de grond in. © DVL
Dany Van Loo

Een plek, geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos, maar dan een waar je volop van kan eten. Dat is het niet-alledaagse opzet van het Voedselbos, een duurzaam en opvallend ecologisch project van Buitengoed Oostende en Avansa Oostende. “Deze vlakte aan de Tuinen van Stene leent zich daar uitstekend voor.”

Het is er momenteel nog niet aan te zien, maar wat momenteel nog een open vlakte met enkele fletse fruitboompjes is, wordt binnen onafzienbare tijd een heus Voedselbos. Nadat vrijwilligers het terrein de voorbije maanden gereed maakten, vond zopas de eerste plantdag plaats. “Deze vlakte bleek inderdaad niet ideaal voor het planten van fruitbomen in het verleden”, legt Joke Coopman van Buitengoed uit.

Vrijwilligersdag

“De bodemkwaliteit, en het feit dat het om een open vlakte gaat waar de wind vrij spel heeft, is daarvan de oorzaak. Dat is wel enigszins anders voor de realisatie van een voedselbos. Dat bestaat uit onder meer lagere bomen, heesters en struiken zoals kleine fruitboompjes, bessen en vlierstruiken. Maar ook vaste kruiden- en groenteplanten krijgen er een prominente plaats, net als eetbare wortels en smakelijke bodembedekkers zoals bosaardbeien. Al die planten kunnen vanaf nu de grond in.”

“De opbouw is natuurlijk een kwestie van jaren, maar het resultaat zal er dan ook naar zijn: een bos waar je volop van kan eten”, vertelt Joke die meteen ook meegeeft dat er 25 februari om 14.30 uur een grote vrijwilligersdag doorgaat in kinderboerderij De Lange Schuur. “Wie zin heeft om af en toe de handen uit de mouwen te steken voor een mooiere natuur is meer dan welkom.”

Het project Voedselbos wordt onder meer gesponsord door het Sociaal Fonds van de Burgemeester en door Vaya Mundo. “Wij werken heel graag samen met Buitengoed en dit project past volledig in ons actieplan duurzaamheid”, merkt Gino Vermeersch van Vaya Mundo op. “Platte sponsoring is niet aan onze instelling besteed, maar initiatieven zoals dit voedselbos beantwoorden onvoorwaardelijk aan onze eigen waarden. “

Educatie

Naast het ecologische aspect speelt ook het educatieve in dit alles een belangrijke rol en die is weggelegd voor Avansa Oostende-Westhoek. “We hebben elkaar inderdaad gevonden”, vertelt Gillian Lowyck. “Zo’n voedselbos hoeft bovendien niet gigantisch groot te zijn. Het kan ook al in je achtertuin. Wij tonen wat er zo allemaal mogelijk is en hoe je zo’n ecologisch voedselsysteem kan opzetten. Samen met Buitengoed zijn we trouwens op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die mee willen timmeren aan dit prachtig project.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier