Drie opvallende uitkijkpunten op KMO-site Bramier bieden zicht op exclusief stukje natuur in Lauwe: “Trots op wat we bereikt hebben”

Redactie KW

De site Bramier in Lauwe krijgt beetje bij beetje een aangezicht. De brandweerkazerne is intussen al ingeburgerd, drie bedrijfsgebouwen staan er. Tijd om de KMO-site in te huldigen, vonden ze bij stad Menen en intercommunale Leiedal. Dat gebeurde met de onthulling van drie unieke uitkijkpunten.

Het is een verhaal dat zijn tijd gehad heeft, maar dat uiteindelijk een happy end zal krijgen. De reconversie van de site Bramier in Lauwe loopt intussen op zijn einde. Het oude bedrijfsterrein waar in een ver verleden een pannenfabriek en tegelbedrijf gevestigd waren, onderging een metamorfose tot een moderne KMO-site.

“Dit is de perfecte symbiose tussen industrie en natuur”

In april 2023 was er de officiële verhuizing van de brandweerposten Lauwe en Marke naar hun nieuwe kazerne. Ondertussen rezen ook al drie KMO-sites op uit de grond. “De overige percelen zijn intussen ook al bezet of in onderhandeling”, zegt Wout Maddens, voorzitter van intercommunale Leiedal. “Daarnaast zijn er nog drie woonkavels waar plaats is voor diensten.”

De stad Menen en intercommunale Leiedal vonden het een jaar na de eerste ingebruikname eindelijk tijd om de site officieel te openen. Want, ze zijn trots op de verwezenlijking. “Het is een perfect voorbeeld van hoe we kwalitatief een bedrijventerrein aanleggen én de perfecte symbiose tussen industrie en natuur”, aldus Maddens.

Uniek stukje natuur

Naast de KMO-site is er namelijk ook het gelijknamige natuurgebied. Dat is enkel toegankelijk onder begeleiding van de beheerders van Natuurpunt De Leiemeersen. Dankzij de ontwikkeling van de site krijg je enkel een bijzondere inkijk in dit uitzonderlijke stukje natuur. De provincie West-Vlaanderen trok mee aan de kar om er drie unieke uitkijkpunten te installeren.

Op ludieke wijze werden die geopend, onder leiding van Jeremy Vandoorne die zich even vliegenier waande. Toepasselijk, want bij de bevrijding van Lauwe werd er een vliegtuigje met twee Britse soldaten neergehaald. Die worden nu ook geëerd.

Vliegertjes

Aanwezigen mochten een vliegertje maken en op die manier stemmen op een naam voor het wandelpad richting de Dronckaertstraat. Ze konden met gebruik van een vliegertje, gemaakt uit papier met bloemenzaadjes, kiezen voor het Bevrijdingspad, Vliegenierspad of Edendalepad. Het werd uiteindelijk de laatste optie, verwijzend naar de derde naam van George Whitehead, de piloot die op 17 oktober 1918 omkwam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier