In Ieper werden in een bos onlangs drie zeldzame boommarters geboren. Het was gepassioneerd natuurfotograaf Tijl Porteman (16) die de ontdekking deed toen hij de beelden van de SD-kaart van zijn wildcamera’s bekeek. “Toen ik de beelden zag kreeg ik bijna een hartstilstand”, lacht Tijl. “Je moet weten: boommarters zijn al erg zeldzaam, jongen zijn dat nog veel meer. En het is een teken dat onze natuur het goed doet!”
De ontdekking dateert van enkele weken geleden maar de 16-jarige Tijl houdt de dieren al langer in het oog. Tijl is de zoon van opticien Jeroen Porteman, van de gelijknamige zaak in Ieper. Via PortemanKijkers wordt ook specifiek aan wild- en natuurfotografie gedaan.
“Al een jaar geleden ontdekte Tijl via een cameraval een boommarter”, zegt papa Jeroen. “Dat was al redelijk uniek maar intussen ontdekte hij er meerdere en zag onlangs dat die jongen hadden gekregen. Tijl is er enorm gepassioneerd door. Met camouflage, schuilnetten en gewapend met speciale camera’s trekt hij er regelmatig op uit om dieren te fotograferen.”
Dartelende jongen
Dat bevestigt ook Tijl zelf, net terug van een excursie voor walvissen en dolfijnen in Portugal. “In enkele bossen in en rond Ieper heb ik wildcamera’s hangen”, vertelt Tijl.
“Die nemen via sensoren beelden op zodra er beweging is. Toen ik drie weken geleden de SD-kaarten van enkele camera’s verving en thuis de beelden bekeek zag ik plots drie jonge boommarters dartelen. Ik kreeg bijna een hartstilstand (lacht)! Zo enthousiast was ik!”
“Vorig jaar spotte ik wel al enkele boommarters maar dan bleef het even stil. Nu zijn er dus jongen. Die zijn wellicht al een tweetal maanden oud want ze verblijven eerst in hun boomholte of in de buurt ervan. Pas later gaan ze verder en verder weg, tot waar mijn camera’s hangen.”
“Nu spot ik ze zelfs dagelijks. Hun moeder is meestal in de buurt om hen te helpen jagen. Ik zag ze al eens met een gevangen wilde haas en een muis. Zo leert ze het haar kleintjes aan. Van de vader is geen spoor. Die heeft een veel groter territorium en trekt zich van de opvoeding niets aan (lacht).”
Goed voor de natuur
Tijls enthousiasme komt niet enkel voort uit zijn passie. “Vooral ook door het feit dat boommarters in Vlaanderen zeldzaam zijn. De afgelopen jaren waren er maar enkele meldingen. Een geboorte hier is helemaal zeldzaam. Maar het is een zeer goed teken dat ze zich hier kunnen voortplanten.”
“Het bewijst dat onze natuur het goed doet. Zo’n dier leeft in bossen met een grote diversiteit, of vaak in bossen met oudere bomen waar ze kunnen schuilen in holtes. Ik maakte voor elk jong al een soort van paspoort aan, want door de tekening op hun hals zijn ze makkelijk te onderscheiden.”
Waar de boommarters precies wonen houdt Tijl liever geheim. “Voor hun rust en veiligheid”, zegt de jongen.
Populatie keert terug
Ook bij Natuurpunt Vlaanderen zijn ze verheugd. “Het is goed nieuws”, zegt zoogdierenexperte Sanne Ruyts. “Ze blijven erg zeldzaam in Vlaanderen maar waren dat tientallen jaren geleden niet. Nu zijn er al een aantal locaties. Op de Kalmthoutse Heide leeft een populatie, net zoals in Ieper.”
“Het is net zoals de terugkomst van de wolf en de lynx in ons land. Dat die roofdieren allen terugkeren is inderdaad een teken dat onze natuur het goed doet. Ze vinden genoeg voedsel en schuilmogelijkheden. We hebben er ook veel meer aandacht voor dan vroeger inzake versnippering in de natuur. Al blijft ons verkeer en verzadigd wegennet wel een gevaar voor hen.”
(JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier