Dierenverzorgers van Bellewaerde proberen Flammy de flamingo weer te vangen op Zillebekevijver

Flammy de flamingo vloog weg uit Bellewaerde en verblijft nu op Zillebekevijver. © Thijs Pattyn
Redactie KW

Flammy de flamingo vertoeft pas een dik half jaar in Bellewaerde, maar durfde het als enige van haar soortgenoten aan om plots weg te vliegen richting de nabijgelegen Zillebekevijver. Het dierenpark probeert haar nu te vangen door elke dag langs te komen met voeder. “We moeten snel haar vertrouwen winnen, want in de winter kan ze daar niet overleven.”

De dierenverzorgers van Bellewaerde tellen elke ochtend het aantal flamingo’s in het park. In de ‘jungle’ zitten normaal 31 Europese flamingo’s, al waren ze afgelopen vrijdag slechts met 30. “Die flamingo’s lopen natuurlijk door elkaar, maar na verschillende tellingen waren we zeker: een vogel ontbrak”, vertelt Pieter Vercruysse, hoofddierenverzorger in Bellewaerde.

“Misschien viel ze ten prooi aan een roofdier, maar het bleek om een ontsnapping te gaan. Een geslaagde, want in het weekend circuleerden Facebookfoto’s van een levende flamingo op Zillebekevijver, slechts enkele kilometer van ons park.”

Groene identificatiering

Bellewaerde ging ter plaatse en kan nu bevestigen. “Het is onze flamingo. Dat is te zien aan de groene identificatiering rond een van de poten”, aldus Pieter. “Het gaat om een vrouwtje, dat in februari met elf soortgenoten overkwam van een dierentuin in Tsjechië. Ze is nog geen anderhalf jaar oud en dat kan je zien aan haar verenkleed: nog niet echt roze, maar eerder wit met wat zwarte veren.”

De vogel in het wild in de Westhoek laten, is geen optie. “De Europese flamingo komt vooral voor in Zuid-Europa en Afrika. Op deze vijver zal ze de winter niet overleven. Daarom proberen we haar te vangen, maar dat is niet evident op een wateroppervlak van 28 hectare.”

Reddingsoperatie

De reddingsoperatie kan dagen duren. Elke dag komt Pieter of een collega naar de vijver met het voederpotje van Flammy. “Zo hebben we haar genoemd. Onze flamingo’s krijgen normaal geen naam, maar dit is nu wel een uitzonderlijk exemplaar.”

Zolang ze genoeg voedsel vindt in Zillebekevijver, verwacht ik niet dat Flammy verder vliegt

“Door haar telkens te voederen op een bepaalde plaats in de vijver, proberen we snel haar vertrouwen te winnen. Op een bepaald moment kunnen we er eventueel een kooi plaatsen om haar te vangen en terug uit te zetten bij haar soortgenoten in de jungle van het park. We hebben er goede hoop op. Zolang ze genoeg voedsel vindt in Zillebekevijver, verwacht ik niet dat Flammy verder vliegt.”

Nog nooit meegemaakt

Het is de eerste keer dat een flamingo uit het dierenpark vliegt. “In veertig jaar hebben we dat nog niet meegemaakt. Vroeger konden ze niet opstijgen door een ingreep bij de geboorte. Doordat een stukje van een van de vleugels werd afgezet, hadden ze geen evenwicht meer. Gelukkig mag dit niet meer vanuit dierenwelzijn. De flamingo’s worden nu in het park gehouden door een gewenningsfase en de aanwezigheid van voldoende voedsel. Flammy moet geschrokken zijn van iets. We hebben nog geen verklaring voor haar vlucht.”

Ook ontsnappingen van andere dieren zijn hoogst uitzonderlijk. “Onder de gevaarlijke dieren hadden we nooit noemenswaardige ontsnappingen. Een mara, een cavia-achtig knaagdier, is wel eens uit zijn verblijf geraakt, maar bleef binnen de muren van het park en zat na enkele uren terug op zijn plaats.”

Tropische scarlet ibis

In de Verdronken Weide bij Zillebekevijver werd onlangs nog een andere vreemde vogel gespot: de tropische scarlet ibis. “Maar die komt niet van ons”, verzekert Pieter. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier