Enkele landbouwers van Boerenbond bedrijfsgilde Anzegem voerden onlangs actie tijdens de gemeentelijke bosaanplant in de Kerkdreef in Vichte. “Dit was geen actie tegen de aanplanting zelf, wel een uiting van onze bezorgdheden omtrent de extra inname van agrarisch gebied in de gemeente”, stelt gemeenteraadslid Amandine Eeckhaut (CD&V-Eendracht).
Een kleine delegatie landbouwers kwam langs tijdens de bosaanplant. De landbouwers probeerden hun standpunt duidelijk te maken. “Het proces werd correct doorlopen in combinatie met voldoende publieke inspraak”, aldus regioconsulent Boerenbond Brugge-Kortrijk Justin Vermeire.
“De zone werd eerst groen gekleurd vóór deze werd aangekocht en beplant. Vaak zien we echter dat het proces niet zo mooi verloopt. Percelen worden middenin het agrarisch gebied aangekocht en beplantingen vinden plaats nog voor het perceel effectief een groene bestemming krijgt. We zijn hier dan ook symbolisch aanwezig, om te tonen dat het ook juist kan.”
Het is een discussie die momenteel ook op Vlaams niveau gevoerd wordt. “Daar werd zelfs beslist dat herbevestigd agrarische gebied en agrarische gebieden, bevestigd in een ruimtelijk uitvoeringsplan niet meer in aanmerking komen voor aankoop door de Vlaams regering (VLM, ANB). Ook andere agrarische percelen kunnen niet meer aangekocht worden vóór 1 oktober.”
Werkgroep
“Natuurpunt, een privé-organisatie, valt niet onder deze regelgeving. Spijtig wel, vinden de landbouwers. Aankopen van landbouwpercelen met negentig procent subsidie van Vlaams niveau, komen in dat opzicht wat overeen met aankopen door Vlaamse overheden. De Vlaamse Regering heeft zich onlangs wel geëngageerd om ook hiervoor een oplossing uit te werken. In een werkgroep waar de landbouw- en natuurorganisaties zetelen, zal men een beleid uittekenen met de bedoeling om maximaal te heroriënteren naar aankopen in groen gebied.”
“Een simpel overleg kan veel leed vermijden, zeker in het gepolariseerde debat van vandaag” – Justin Vermeire
De delegatie landbouwers kwam specifiek pas op het einde van de aanplanting, en in beperkte groep, om aan te tonen dat ze niet tegen deze specifieke aanplanting waren. Wel wilden ze graag de actuele problematiek aankaarten. “Dit specifieke geval toont aan dat het ook juist kan verlopen. We snappen dan ook niet waarom het op zoveel andere locaties niet correct gebeurt. Hopelijk hebben de beslissingen van het landbouwoverleg met de Vlaamse regering hier een positieve invloed op”, reageert de Boerenbond.
Het bestuur van de lokale bedrijfsgilde of Boerenbond vraagt ook een overleg met het bestuur van de lokale Natuurpunt afdeling Krekel Anzegem. “Voor de aankoop van een perceel kan het geen slecht idee zijn om minstens eens te overleggen met de lokale landbouwers. Misschien hebben we weet van percelen die zich beter dienen voor een bos, of is het perceel van extreem belang voor de bedrijfsvoering van een landbouwer in de buurt”, zegt Justin Vermeire. “Een simpel overleg kan veel leed vermijden, zeker in het gepolariseerde debat van vandaag.”
Win-win
Schepen van Milieu Davy Demets (Inzet) zegt dat er een paar jaar geleden landbouwgrond in eigendom van de gemeente, openbaar verkocht werd waarbij de landbouwers die pachten, het eerste recht hadden om te kopen aan gangbare tarieven. “Die gronden konden wij ook bebost hebben aangezien deze onder eigendom zaten van de gemeente”, aldus schepen Demets. “Maar vermits het vruchtbare gronden waren met hoge rendementen, hebben we dat niet gedaan. Ik ben voorstander om de minder goede of waterzieke landbouwgronden te gaan bebossen of voor natuur in te schakelen. In Anzegem wil ik niets liever dan in dialoog gaan met de landbouwers en natuurorganisaties om tot een goed evenwicht te komen. Dat betekent voor beide partijen een win-win!”
Gemeenteraadslid Davy Dewaele (CD&V-Eendracht) zegt de frustraties van de boeren te begrijpen. “Het was een uiting van een positieve actie. Ik sta ook achter een overleg in Anzegem tussen de landbouwgroepering en natuurorganisaties om te luisteren naar elkaars wensen, noden en frustraties.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier