De natte start van de zomer brengt ook goed nieuws: “Het grondwater staat er veel beter voor dan voorbije jaren”
Fijn is de vele regen van de voorbije dagen niet, maar voor het grondwaterpeil is de natte start van de zomervakantie wél goed nieuws. Uit metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de grondwaterstanden begin juli hoger staan dan vorig jaar: op meer dan drie van de vier meetplaatsen staat het peil normaal tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Een jaar geleden was het nog laag tot zeer laag bij meer dan 70 procent van de meetplaatsen.
Dammenaar Patrick Meire, professor integraal waterbeheer aan de Universiteit van Antwerpen, ziet het graag gebeuren. “We staan er stukken beter voor dan de voorbije jaren. De vorige zomers zijn we telkens met een serieuze droogte begonnen, terwijl we nu over eerder normale grondwaterstanden kunnen spreken”, zegt professor Meire. “Hoe langer het nat blijft, hoe beter. De impact van een droogteperiode in augustus of september is kleiner dan in het voorjaar.”
Drie op de vier normaal tot zeer hoog
Op 1 juli zijn de grondwaterstanden in meer dan drie van de vier meetplaatsen normaal tot (zeer) hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de meest recente meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op minder dan een kwart van de meetplaatsen zijn de grondwaterstanden nog laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar, een jaar geleden was dat nog op meer dan 70 procent van de meetplaatsen zo was.
“Deze meetresultaten betekenen dat Vlaanderen de zomervakantie start met een betere uitgangspositie dan vorig jaar”, zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Mochten er alsnog kurkdroge weken volgen, dan is er iets meer marge dan vorig jaar.”
Extremen
Toch benadrukt professor Meire dat we op vlak van water in West-Vlaanderen een nieuw normaal van extremen leren kennen. “Het ene jaar heel droge situaties met een oppompverbod, het andere jaar veel regenval met overstromingsgevaar en ondergelopen huizen. Kijk naar vorig weekend, waar er op een paar uur tijd op sommige plaatsen evenveel regen viel als in een hele maand. We zullen ons moeten aanpassen: meer opvangen, meer infiltratiegronden, meer ontharden, meer regenputten.”
“Gelukkig ziet de politiek dat de nood hoog is en staat het probleem, onder meer met de Blue Deal van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), al een pak hoger op de agenda. Maar ook bij het grote publiek moet die bewustwording groeien. Als we allemaal ons best doen, is er een grote impact. Eén iemand die een liter water per dag bespaart, maakt geen verschil. Elf miljoen Belgen die dat doen, wél.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier