Natuur en Bos van de Vlaamse overheid heeft werk gemaakt van heel wat nieuw bos in Vlaanderen. Als afsluiter van het plantseizoen werd deze week de laatste hand gelegd aan de versterking van Kampveld in Oostkamp, met de aanplant van maar liefst 14.600 bomen en struiken. Door de bosaanplantingen de voorbije winter is het bos iets meer dan zes hectare groter.
Klaar Meulebrouck, regiobeheerder van Zandig Vlaanderen, licht toe: “In 2001 werd een heel grote blok van 168 hectare aangekocht, dat stapsgewijs is aangeplant, in overeenkomst met de landbouwgebruikers. Zo verliep de totale aanplanting over een periode van 20 jaar, waarvan dit het laatste stuk is. Dat maakt Kampveld tot 311 hectare groot. Het bos is een interessante mix van jongere en oudere bomen en struiken. Ook voor diersoorten geeft dit de nodige variatie binnen het gebied.”
Grotere biodiversiteit
De aanplanting is gericht op een grotere biodiversiteit en houdt rekening met klimaatveranderingen. “We hebben gekozen voor inheemse boomsoorten die goed bestand zijn tegen de natte periodes, alsook de droge zomers die we de laatste jaren kennen. Hier werden zomereik, wintereik, winterlinde en haagbeuk aangeplant, in totaal 8800 bomen. We mengen bewust, zodat er altijd voldoende bomen overblijven, ook mocht er een soort uitvallen. We zien dat dit soort bossen sterker en gevarieerder zijn. Daarbij volgen we de richtlijnen voor kwaliteitsvolle bossen binnen Europa.”
Meer reeën in de streek
Bij de nieuwe aanplanting werd rekening gehouden met de typerende dreven in onze streek: “Dat is heel belangrijk voor de verschillende soorten vleermuizen, die zich makkelijk kunnen oriënteren dankzij de lijnen van de dreven. Er zijn ook veel verschillende insecten en vogels aanwezig. De ene heeft graag licht, de andere liever donkere bossen”, verduidelijkt Klaar.
“In Kampveld is ook nog hier en daar heide terug te vinden”
“Zo is de populatie van de bosuil sterk toegenomen en ook de zwarte specht is hier opvallend aanwezig. Ook merken we dat er meer reeën in de streek zitten, dat is een positief verhaal. Maar om te vermijden dat ze de jonge boomscheuten opeten, zullen we nog een omheining voorzien.”
De charme van Kampveld komt tot uitdrukking binnen de aangelegde diversiteit, bevestigt Klaar: “Als je hier wandelt, vind je een afwisseling van open vegetatie met graslanden, de Rivierbeek die erdoor loopt en grote boscomplexen. Er is ook nog hier en daar heide terug te vinden.”
” We merken dat Kampveld meer bekendheid krijgt. Het afgelopen jaar hadden mensen nog meer nood aan natuur dichtbij en ze zijn ook merkbaar bezorgd om wat met hun omgeving gebeurt. Voor de ruime regio Brugge is Kampveld een belangrijke groene long.” (Lise Surmont)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier