Bomenkap in stadsrandbos zorgt voor discussie

De O Mens-kandidaat en bosactivist Paul Venmans postte een bericht over het kappen van de bomen. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het kappen van bomen in het stadsrandbos zorgt voor een felle discussie. De O Mens zegt dat er te weinig personeel is voor het beheer van het stadsrandbos. Schepen Silke Beirens (Groen) wijst er op dat de bomenkap noodzakelijk was.

“Er werden een 200-tal volwassen bomen met diameter van 30 tot 60 cm geveld, vermoord. Het diende voor de houthandel. Moeten we nog trots zijn op ons stadsrandbos?”, schreef Paul Venmans. Hij is al jaren activist bij de bosbeweging en voerde als buurtbewoner actie om meer bos te voorzien in de omgeving van het crematorium. Hij postte een foto van de restanten van de bomenkap in de Karperstraat. De zaak zorgde voor wat deining op Zandvoorde en de partij De O Mens, waarvoor Venmans kandidaat is, pikte de zaak op. “Twee mensen voor natuurorganisatie Buitengoed en het beheer van het stadsrandbos is te weinig. We zijn tegen het vermarkten, stelden onze vragen aan Milieuschepen Silke Beirens, maar kregen geen antwoord”, duidt voorzitter Angelo Flederick.

Schepen weerlegt

“In augustus 2022 hebben we een natuurbeheersplan gemaakt voor het stadsrandbos. Er moeten in een aangeplant bos ‘dunningen’ uitgevoerd worden. Dat was ook met de populieren het geval. Het moest gebeuren toen de bomen nog kleiner waren, maar is niet gebeurd. De bomen hebben dus te lang gegroeid en er is een achterstand van tien jaar. Vorig jaar hebben we al zo’n uitdunningen gedaan en dat toen ook aangekondigd in ons stadsmagazine. Die zijn belangrijk voor de biodiversiteit en nodig omdat alle bomen zouden kunnen groeien”, duidt schepen Silke Beirens. “In 2023 hebben we met vier boswachters en onze twee medewerkers van Buitengoed het volledige bos bezocht en de bomen aangeduid die een bosexploitant kon rooien. Dat is allemaal vergund en legaal gebeurd. We hebben met Buitengoed ook zelf ‘dunningen’ uitgevoerd, maar deze bomen waren te groot om dat zelf te doen.”

Beirens kent de kritiek van Paul Venmans: “Hij is iemand die op een andere manier kijkt naar het bos, maar wat gebeurde, was wel degelijk met toestemming van het Agentschap Natuur en Bos.” Silke Beirens weerlegt dat het om een 200-tal bomen gaat: “Het gaat om een achttal bomen die zich aan de rand van het bos bevonden. In de plaats komt nieuwe beplanting, die zorgt voor meer biodiversiteit. We doen dus aan duurzaam bosbeheer.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier