Bijna 8.000 wilde dieren opgevangen in onze provincie: “Niet elke vogel die uit het nest is gevallen heeft hulp nodig”

Houtduiven en egels worden het vaakst binnengebracht in de wildopvangcentra van Beernem en Oostende. © PxHere/Wikimedia Commons
Phebe Somers

In 2023 vingen de twee West-Vlaamse wildopvangcentra samen 7.907 wilde dieren op. Dat blijkt uit cijfers van Vogelbescherming Vlaanderen die een analyse maakte van de gegevens van de 10 opvangcentra voor wilde dieren boven de taalgrens. Het gaat over beestjes – voornamelijk vogels – die door burgers of vrijwilligers van de centra in het wild worden gered en daarna worden binnengebracht.

In tegenstelling tot de andere provincies ging het hier vooral over houtduiven, daarvan werden er 1.439 binnengebracht. Overal in Vlaanderen worden egels het vaakst opgevangen, maar bij ons staan ze slechts op de tweede plek (1.206 exemplaren).

“Het is alleszins een opvallende trend, de enige verklaring is dat de egelziekte niet voorkomt aan de kust. Dat is een mysterieuze bacteriële infectie die zweren en etterende wonden veroorzaakt. Maar de reden waarom de egels in de kustregio gespaard blijven van deze ziekte is echter niet bekend”, legt Sam Liégeois van Vogelbescherming Vlaanderen uit. Andere veelvoorkomende redenen voor de opvang van egels zijn verkeersongevallen en jongen die achterblijven nadat een van de ouders is overleden of verdwenen.

Nestjongen

Het derde meest opgevangen dier in de opvangcentra in Beernem en Oostende is de zilvermeeuw (987), ook uniek voor onze provincie. In de rest van Vlaanderen komt deze vogel amper voor. De ranking wordt aangevuld met merels (415), Turkse tortels (400) en kauwen (359). Een groot deel van deze dieren is wel degelijk verzwakt om verschillende redenen en heeft hulp nodig, al is dat niet altijd het geval. “Bij de vogels worden het vaakst nestjongen binnengebracht. De jongen zijn uit het nest gevallen, verlaten door de ouders of gegrepen door een roofdier. Maar elk jaar merken we dat er ook nestjongen worden binnengebracht die eigenlijk niet in nood zijn. Het is normaal dat jonge vogels het nest verlaten voordat ze volledig kunnen vliegen. Vanop de grond oefenen ze dan vliegbewegingen terwijl de ouders in de buurt blijven”, aldus Sam.

Daarnaast raken vogels ook geregeld verwond door botsingen met ramen, aanvallen door katten of honden, verkeersongevallen en verstrikking in netten of hekwerken. Verder komen ook mishandelde dieren (goed voor een goeie 15 procent van het totaal) opgevangen door deze centra.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier