Bijna 1.000 hectare aan natuurreservaat erkend in 2020, maar West-Vlaanderen valt uit de boot

©DIRK WAEM BELGA
©DIRK WAEM BELGA
Olaf Verhaeghe

De Vlaamse regering heeft het afgelopen jaar een fors tandje bijgestoken wat de erkenning van natuurreservaten betreft. In 2020 werd bijna 1.000 hectare groen en natuur bijkomend erkend als reservaat. Bovendien, zo benadrukt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), is de toegankelijkheid van een aantal bestaande reservaten verbeterd. Alleen lijkt West-Vlaanderen er met slechts 6,94 hectare nieuw erkend natuurreservaat eerder bekaaid vanaf te komen.

Het voorbije jaar werd voor maar liefst 997,55 hectare aan natuurreservaten in Vlaanderen erkend. Een stevig inhaalmanoeuvre van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die zo in sneltempo een gegroeide achterstand heeft dichtgefietst. Natuur en Bos, een agentschap van de Vlaamse overheid, neemt in die inhaalbeweging het grootste deel van de nieuwe erkenningen voor zijn rekening. Daarnaast zijn ook twaalf natuurgebieden van Natuurpunt en twee bijkomende reservaten van natuurvereniging Limburgs Landschap vzw erkend.

Minister Demir haakt de vele erkenningen vast aan de coronacrisis. Volgens haar is het enthousiasme voor natuur en bos het voorbije jaar enorm gegroeid. “De roep naar toegankelijk groen dicht in de buurt klonk het afgelopen jaar luider dan ooit”, stelt minister Zuhal Demir. “Het blijft dan ook onze prioriteit om Vlaanderen groener te maken.” Om erkend te worden als natuurreservaat moet een terrein belangrijke habitats en inheemse dier- en plantensoorten herbergen. Daarnaast moet er ook een milieu van hoge natuurwkaliteit en veel biodiversiteit aanwezig zijn.

Heidebeekvallei en Rode Dophei

De Kalmthoutse Heide en de Vallei van het Merkse in Antwerpen, het Webbekomsbroek-Borchbeemden in Vlaams-Brabant of het Cottembos in het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem – allemaal van Natuur en Bos – vormen samen ruim 800 hectare van de nieuwe reservaten.

Kijken we specifiek naar West-Vlaanderen dan is het erkende groen dat er in 2020 is bijgekomen eerder magertjes: een kleine 4 hectare aan de Heidebeekvallei in Poperinge en Vleteren en 3,07 hectare aan de Rode Dophei in Brugge. Die 6,94 hectare nieuw erkend reservaat komt bovenop de al bestaande erkende reservaten in onze provincie, goed voor bijna 1.560 hectare in totaal. Allemaal zijn ze in het beheer van Natuurpunt.

Naast de nieuwe erkenningen werd voor meer dan 1.000 hectare bestaand groen, natuur en bos ook het toegankelijksplan hernieuwd. “Voor elk erkend reservaat moet zo’n plan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur zonder daarbij de draagkracht van het gebied aan te tasten. Een win-win dus voor mens en natuur”, duidt minister Demir.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier