België start voor het eerst met herstel oesterriffen in de Noordzee

België start met de aanleg van oesterriffen in de Noordzee. © Jan de Nul

Ons land start met de aanleg van oesterriffen in de Noordzee. Zo wil België de biodiversiteit in de Noordzee herstellen. De dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid gaat daarvoor een samenwerking aan met wetenschappers en bedrijven, BELREEFS.

De inzet van het project is het herstellen van de biodiversiteit in de Noordzee, oesters vervullen daarin een belangrijke rol. Oesters zijn namelijk ‘ingenieurs’ van het mariene ecosysteem. “Ze creëren hotspots van biodiversiteit, ze voorzien namelijk voedsel en schuilplaatsen aan andere soorten. Bovendien spelen ze een rol in de koolstof- en stikstofcyclus en filteren ze zeewater”, zegt Senne Aertbeliën van de dienst Marien Milieu.

Grindbedden diep in zee

De Europese platte oester is bijna volledig verdwenen in het Belgische deel van de Noordzee. Het grootste deel van Europa’s uitgestrekte oesterriffen verdween in de late 19e eeuw door overbevissing en andere menselijke activiteit in de Noordzee. Bovendien dunde een parasiet, die rond 1979 overwaaide uit Californië, de Europese populatie nog meer uit. In Frankrijk, Nederland en België bleven zo amper nog natuurlijke oesterbanken over.

BELREEFS zal oesterbanken aanleggen in hun natuurlijke habitat: grindbedden diep in de zee. De onderzoekers brengen eerst de zeebodem in groot detail in kaart. De oesters zullen meerdere jaren intensief gemonitord worden. Voor die complexe operatie werkt de overheid samen met het Brussels Instituut voor Natuurwetenschappen en enkele bedrijven: baggeraar Jan De Nul , Shells & Valves – een expert in aquacultuur – en Mantis Consulting, een adviesbureau in duurzaam ondernemen.

Niet om op te eten

Tot slot: wie hoopt de natuurlijke Noordzee-oesters binnenkort ook te kunnen proeven, is er aan voor de moeite. De oesters zijn niet bestemd voor consumptie. “Absoluut niet zelfs. Dit project is zoals het aanplanten van een bos”, besluit Aertbeliën.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier