Ambitieus bomenmasterplan gelanceerd met onthardings- en vergroeningsactie in Sint-Elisabethwijk

Met een eerste tijdelijke invulling van een nomadische tuin werd het bomenplan in de Sint-Elisabethwijk gelanceerd © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

In samenwerking met VIVES ontwikkelde de stad een duidelijke visie voor een duurzaam en consequent bomenbeleid en -beheer met als belangrijkste doelstelling voldoende bomen oud te laten worden en het bomenbestand uit te breiden. “Want hoe groter het kruinvolume van de boom, hoe groter de positieve effecten”, aldus Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat en Biodiversiteit.

Tegen eind 2025 moeten alle solitaire bomen in Kortrijk in kaart gebracht zijn. De stad had nog geen duidelijke en welomlijnde bomenvisie, wat het moeilijk maakte om een uniform beleid te voeren en beslissingen te nemen over nieuwe aanplantingen, het onderhoud van bestaande bomen en het rooien en vervangen van bomen. Met het bomenmasterplan komt er een richtinggevend kader voor een gezond en toekomstbestendig bomenbestand voor de komende 20 jaar met als belangrijkste visie: voldoende bomen oud laten worden.

“Op lokaal niveau hebben bomen in de stad effecten die van wezenlijk belang zijn om een leefbare toekomstbestendige stad te creëren. Denk maar aan verkoeling, waterberging, verbetering van de luchtkwaliteit, CO2 reductie, meer biodiversiteit, een aangenamere woon- en leefomgeving en meer economische waarde”, zegt Herrewyn.

In de bomenvisie wordt een duidelijke link gelegd met de nieuwe Vlaamse groennorm: 3-30-300. Deze regel houdt in dat er minstens 3 bomen zichtbaar moeten zijn vanuit iedere woning, minstens 30 procent groenbedekking moet zijn per wijk en er vanaf elke woning op maximaal 300 meter afstand een toegankelijke groenzone is.

Woensdag 12 juni werd met een eerste tijdelijke invulling van een nomadische tuin het bomenplan in de Sint-Elisabethwijk gelanceerd. De weinig functionele verharding wordt verwijderd om ruimte te maken voor groen. Het kruispunt van de Deken Camerlyncklaan en Ten Akkerdreef, evenals het einde van de Violierenlaan, wordt onthard en groener gemaakt. In samenwerking met LZSB en BAF collectief werd een tijdelijke proefopstelling geplaatst die enkele maanden blijft staan, waarna er samen met de buurt een evaluatie en inrichtingsplan wordt opgesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier