In 2023 werden maar liefst 1.000 mensen in Roeselare betrapt op sluikstorten. “Maar tegelijk haalden de stadsdiensten minder vuilnis uit afvalbakken”, aldus schepen van netheid Stefaan Van Coillie (CD&V) tijdens de recentste gemeenteraad.
Het voorbije weekend trokken honderden Roeselaarse Mooimakers eropuit tijdens een grote zwerfvuilopruimactie. 676 Roeselarenaars namen deel aan deze 26ste editie. Zij zamelden 67 zakken restafval, 40 zakken PMD en 12 zakken met ander afval in, goed voor 7.000 liter afval. “Ervoor zorgen dat onze stad het hele jaar door netjes bijligt, vergt veel inspanning. We zijn dan ook meer dan dankbaar voor iedereen die zich daar dagelijks voor inzet”, klonk het bij schepen Stefaan Van Coillie.
Ook de CD&V-fractie nam deel aan de actie. “Zondag maakten we nog de omgeving van de Roeselaarse haven schoon, vandaag lagen er al nieuwe blikjes op diezelfde plaats”, klonk het bij raadslid Tom Vandekendelaere (CD&V) op de gemeenteraad maandagavond. Hij vroeg dan ook welke acties de stad nog plant om het zwerfvuil in te perken.
Statiegeldalliantie
“Van de deelnemers aan de opruimactie hoorden we dat op de meeste plaatsen het zwerfvuil daalt, met uitzondering van een aantal plaatsen. De meeste opmerkingen hoor je over de hoeveelheid blikjes en drankverpakkingen. Daarom zijn we als stad ook lid van de Statiegeldalliantie en zijn we vragende partij om dit in te voeren”, aldus schepen Van Coillie (CD&V).
Hij gaf ook nog enkele cijfers mee. “We merken dat onze stadsdiensten minder vuilnis uit vuilnisbakken halen en minder sluikstorten detecteren. Waar dat in 2022 nog 187 ton bedroeg, daalde dat vorig jaar naar 177 ton.”
De stad zet rond dit thema ook verder in op handhaving. “Zowel Roeselaarse GAS-vaststellers als Vlaamse OVAM-vaststellers maakten in 2023 1.000 bestuurlijke verslagen op.”
Mooimaatje gezocht
Dat de Mooimakers nog verder ondersteund worden door de stad via onder andere de aankomende actie ‘Mooimaker zoekt Mooimaatje’ kon tevens op goedkeuring rekenen. In deze nieuwe campagne vormen vaste Mooimakers het gezicht. Ondertussen wordt er ook werk gemaakt van het digitaliseren van de verschillende straten en gebieden waar de Mooimakers actief zijn.
Tot slot loopt in de Burgerbegroting van Krottegem een project om mensen bewust te maken dat zwerfvuil niet op het openbaar domein hoort. (BF/ISD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier