Natuurpunt Gaverstreke in Deerlijk viert van vrijdag 14 tot zondag 16 juli het 25-jarig bestaan van het natuurgebied Wijmelbroek, de groene long in het centrum van de gemeente. Drie dagen lang gaan natuur en cultuur er hand in hand.
Voor het ontstaan van Wijmelbroek moeten we een kwarteeuw terug in de tijd. “In 1998 vroeg de gemeente Deerlijk mij een plan te tekenen voor de bebossing van het Wijmelbroek,” verduidelijkt voorzitter van Natuurpunt Gaverstreke Yann Feryn.
Niet herbebossen
“Een plaatsbezoek leerde dat daar nooit bos had gestaan, wel de historische beekmeersen van de Wijmelbeek. Er waren nog enkele restanten van een ooit uitbundige meersen- en moerasflora. Het zou zonde geweest zijn om dit te bebossen. Er werd een alternatief bedacht. Waarom kon dit gebied niet ingericht worden met landschapselementen die vroeger in Deerlijk her en der werden gevonden en waarom zouden we niet kunnen werken met het water dat er net onder de graszoden aanwezig bleek?”
“Het nieuwe plan stuitte eerst op verzet maar mocht uiteindelijk toch uitgevoerd worden onder impuls van toenmalig schepen Didier Goemaere en de toenmalige groenambtenaar Rudi Geerardyn. In november 1998 herstelde een graafkraan oude sloten, er werden enkele nieuwe taluds aangelegd en er werd duchtig geplant. Het resultaat was een verzameling kleine landschapselementen: houtwallen, een veedrinkpoel, grachten vol waterleven, knotwilgen, beekbegeleidend groen, hoogstamboomgaard, natte weiden…”
Zeldzame vogels
“In 2010 werd het Wijmelbroek even bedreigd omdat het zou worden omgevormd tot een waterbekken voor de buffering van het regenwater uit de Pontstraat. Natuurpunt overtuigde het gemeentebestuur echter om een nabijgelegen hooilandperceel aan te kopen en hiervoor in te richten. In 2012 werd dit gerealiseerd, met schitterend resultaat. Nu is hier een mooie plas met een brede rietgordel aanwezig. Het Wijmelbroek werd ondertussen volwassen. Storende bebouwing in de buurt is nauwelijks nog te zien. Kleurrijke en zeldzame bloemen kleuren het gras en de waterkanten. Je spot er vogels die je nauwelijks nog elders vindt. Een pareltje op 200 meter van de kerk.”
Activiteiten
Het 25-jarig bestaan wordt het komende weekend gevierd met tal van activiteiten. Op vrijdag 14 juli om 21.30 wordt de film Onze natuur gedraaid. Poppentheater Martijn maakt op zaterdag 15 juli om 17 uur zijn opwachting. Om 19.30 uur is het tijd voor de voorstelling natuur.kunst met medewerking van het keramiekatelier Terra, de gemeentelijke kunstacademie, assemblagekunst Jantje Dewilde-Dewaele en natuurfotografie Wim Steelandt. Na het optreden van King Simon (21 uur) is er nog een project van de Frapatsers over het reilen en zeilen in het Wijmelbroek.
Op zondag 16 juli kan je vanaf 8 uur aanschuiven voor een ontbijt. Reserveren is wel nodig. Voor een yogasessie met Time2Yoga word je om 8.15 uur in het natuurgebied verwacht. Om 9.30 uur start een geleide wandeling. Het officiële gedeelte met toespraken en receptie is geland om 10.30 uur. De Corenmuyzen zorgen voor de muzikale omlijsting. Om 14.30 uur wordt afgesloten met de kinderactiviteit Onderwaterwereld. Er zijn doorlopend demonstraties schapendrijven en er is een natuurbar. (DRD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier