Mooimakers Deerlijk nu op de bakfiets

Simon Vanryckeghem en zijn dochter Jana verzamelen samen zwerfvuil.© DRD
Simon Vanryckeghem en zijn dochter Jana verzamelen samen zwerfvuil.© DRD
Redactie KW

Zwerfvuil ophalen en sluikstorten melden. Dat is in een notendop de functie van de Mooimakers, die ook in Deerlijk heel actief zijn. Gewapend met grijper en vuilzak gaan ze op pad in de strijd tegen zwerfvuil. “Corona heeft sluikstorten nog erger gemaakt”

‘Wij houden het hier proper. Jij toch ook?’ Dat is de leuze die de Mooimakers van Deerlijk willen meegeven aan iedereen. Onder impuls van Mooimaker Simon Vanryckeghem (32) gebeurt dat sinds kort ook met een gepersonaliseerde bakfiets.

Momenteel zijn er 16 vrijwilligers actief in Deerlijk. Simon is er één van. Samen met Insen De Laere en dochtertje Jana (5) woont hij in de Patrijsstraat. “Ik ben altijd al redelijk milieubewust geweest”, steekt Simon van wal. “Toen er vanuit de intercommunale maatschappij voor Openbare Gezondheid (Imog) een oproep werd gelanceerd naar kandidaten voor Mooimakers heb ik niet lang getwijfeld.”

Elke Mooimaker neemt een aantal zelfgekozen straten, pleinen en wegen voor zijn of haar rekening en ruimt minstens elf keer per jaar het achtergelaten zwerfvuil en sluikstort op.

Gedragswijziging

“Imog ondersteunt het initiatief met opruimmateriaal zoals grijpers, vuilzakken, handschoenen en een kleine financiële vergoeding. Mooimakers ijvert voor een maatschappij waarin zwerfvuil en sluikstort onaanvaardbaar zijn en werkt daarvoor samen met iedereen die een bijdrage wil leveren om deze problematiek de wereld uit te helpen. Streven naar een duurzame mentaliteitswijziging en gedragsverandering vind ik daar heel belangrijk in. Samen zorgen voor een nette gemeente, dat is het doel.”

De lockdown heeft de problematiek van sluikstorten geen goed gedaan. “De mensen worden aangemoedigd om in eigen streek te gaan wandelen, een prima zaak, maar ze laten al te vaak vuilnis achter. Wandelroutes rijzen als paddenstoelen uit de grond, maar het ontbreekt vaak aan voldoende vuilnisbakken langs het traject. Je moet echt niet lang zoeken om met massa’s zwerfvuil geconfronteerd te worden, vooral bier- en andere blikjes, maar ook hondendrollen, flessen sterke drank en zelfs drugs. Dat wordt dan aan de politie gemeld.”

“Ik trek er vaak met dochtertje Jana op uit om het zwerfvuil te lijf te gaan. Het emmertje was meestal snel vol en daarom heb ik via Facebook een oproep gelanceerd of er mensen interesse hadden in het sponsoren van een bakfiets voor de Mooimakers. Nauwelijks enkele uren later was het al bingo. We zijn Didier Taelman van Diman Verhuizingen alvast dankbaar voor de financiële ondersteuning. Alle Mooimakers van Deerlijk kunnen de bakfiets gebruiken. Ik sta in voor het beheer, de bakfiets staat bij mij.”

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier