Landbouwer Wim Bossaert krijgt subsidie in strijd tegen droogte

Wim Bossaert: “Als ingenieur en landbouwondernemer ben ik altijd aan het nadenken over hoe ik mijn steentje kan bijdragen rond rationeel energiegebruik en duurzaamheid.” (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Wim Bossaert: “Als ingenieur en landbouwondernemer ben ik altijd aan het nadenken over hoe ik mijn steentje kan bijdragen rond rationeel energiegebruik en duurzaamheid.” (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Landbouwer Wim Bossaert uit de Kriekstraat krijgt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een subsidie van 413.407 euro in het kader van de ‘Blue Deal’. Hiermee wil men de droogte te lijf gaan. Op het bedrijf zal de effluentstroom van de mestverwerkinginstallatie verregaand gezuiverd worden. Twee aangrenzende tuinbouwbedrijven zullen ook van het water kunnen profiteren.

Op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir keurde de Vlaamse Regering 69 lokale projecten goed om de gevolgen en de impact van de droogte te lijf te gaan. In Reningelst zal de effluentstroom van de bestaande biologische mestverwerkinginstallatie van Wim Bossaert via ultrafiltratie en omgekeerde osmose verregaand gezuiverd worden.

Voldoende kwaliteit

“Dit zal jaarlijks ongeveer 17.000 kubieke meter water opleveren, water van voldoende kwaliteit voor gebruik in land- en tuinbouw. De helft van het gewonnen water zal gebruikt worden voor het brijvoer (liquide bijproducten zoals aardappelschillen van Aviko op een boogscheut van het bedrijf en nevenproducten van Alpro, red.) van 3.500 varkens en als irrigatiewater voor de contractteelt van ons gemengd landbouwbedrijf dat de mestverwerkinginstallatie in beheer heeft. De andere helft van het water wordt via leidingen ter beschikking gesteld van twee aangrenzende tuinbouwbedrijven. Dat zijn Beelprez en Hanova ( Haeghedoorn uit Vlamertinge, red .). Zij hoeven in de toekomst dus ook geen water meer te gaan bijhalen over de weg”, vertelt Wim Bossaert.

“Ik was toch even van mijn melk, toen ik het telefoontje kreeg over de goedkeuring”

“Om het water te transporteren, wordt een ondergrondse waterleiding, een corridor, aangelegd. Minister Demir maakte daarvoor 413.407 euro vrij. Zo worden ‘wielen van de weg gehouden’. Want nu wordt heel wat over en weer gereden met water. De jongste drie tot vier jaar hadden we af te rekenen met grote droogte in onze Westhoek, als gevolg van de klimaatverandering. Ik moest op een duurzame manier water aanboren voor onder meer onze varkens. Maar die diepe grondlagen raken uitgeput. Een fenomeen dat zich voordoet in de hele streek.”

Voorwaarden

“Als ingenieur en landbouwondernemer ben ik altijd aan het nadenken over hoe ik mijn steentje kan bijdragen rond rationeel energiegebruik en duurzaamheid. Zo ben ik ook op het idee gekomen om dit project aan te vragen. Ik was toch wel even van mijn melk, toen ik het telefoontje kreeg over de goedkeuring. Het gaat immers om een enorm bedrag. Het ministerie betaalt 75% van de investering. Maar daar zijn wel heel wat voorwaarden aan verbonden. Zo moet er steeds een uitgebreide rapportering komen, en moet de site worden opengesteld voor andere ondernemers. We krijgen dus een soort demonstratiefunctie”, aldus nog Wim Bossaert, die ook postoverste is van de brandweer Westhoek in Kemmel. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier