De lente is nog veraf maar dat belet Natuurpunt De Leiemeersen niet om nu al aan de zwaluwen te denken. Hun aantal is de voorbije decennia sterk achteruitgegaan. Kunstnesten moeten er nu mee voor zorgen dat de zwaluwenpopulatie weer aangedikt wordt.
“In Rekkem weten we een kolonie wonen met een tiental nesten, maar vroeger waren er veel meer. Er zijn meerdere redenen waarom we steeds minder van die insectenetende luchtacrobaten spotten”, weet Marc Watteyne van Natuurpunt De Leiemeersen. “Zwaluwen overwinteren in Afrika en keren in de lente terug naar hier om te broeden. Een alsmaar uitbreidende Sahara bemoeilijkt hun trektocht van en naar het zuiden. Ook het gebruik van insecticiden is nefast voor hen”, legt Marc uit.
“De huiszwaluw nestelt graag onderaan dakgoten en heeft het steeds moeilijker om een geschikte broedplaats te vinden. De houten dakgoten van weleer met de houten dakgootsteunen waren ideaal om een nest te bouwen. Ze zijn vervangen door gladde plastieken dakgoten, en die hechten veel minder. Ook zijn er mensen die de nesten aan hun gevel verwijderen omdat ze geen vogelpoep op hun stoep willen.”
Kolonie
Samen met de stad Menen, Stadlandschap Leie en Schelde en zwaluwspecialist Philippe Mingels wil Natuurpunt De Leiemeersen de zwaluwen helpen door komvormige kunstnesten op te hangen aan gevels onder oversteken en dakgoten. “Omdat de huiszwaluw graag in kolonie leeft, is het belangrijk dat er soortgenoten in de buurt nestelen.”
Natuurpunt De Leiemeersen zoekt nu geschikte plekjes om deze kunstnesten op te hangen. Weet je een gebouw waar zwaluwen komen broeden in de lente, stuur dan een mailtje met naam, adres en telefoonnummer naar marc.watteyne@telenet.be. Voor elke aanvraag zal worden nagegaan wat de slaagkansen zijn op een broedend zwaluwenkoppel. Technici van de stad Menen zullen dan nog voor het volgend broedseizoen een gratis zwaluwnestkast komen ophangen in samenspraak met de bewoner.
“De kunstnesten worden per twee opgehangen. Indien gewenst, wordt eronder een plankje bevestigd om de vogelpoep op te vangen. Dankzij deze nesten winnen de zwaluwen tijd om zich te nestelen. Zo kunnen ze hopelijk twee broedsels per seizoen grootbrengen”, besluit Marc Watteyne. (CB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier