Waterstad Brugge krijgt 5 miljoen euro van Europa om via de reitjes klimaatrobuust te worden

De reitjes moeten Brugge helpen om klimaatrobuust te worden. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge is een echte waterstad. De historische binnenstad wordt doorkruist en omarmd door water. Toch wordt ook hier het water schaars. Met het Europese project Blue4Green roept de Stad op tot een integrale en duurzame aanpak van het waterbeheer om zo de groen-blauwe dooradering van de stad te optimaliseren. De Brugse reien worden in de toekomst een essentiële schakel om de stad klimaatrobuust te maken. Europa geeft voor dit project 5 miljoen euro subsidie.

Stad Brugge ontvangt van Europa een subsidie van vijf miljoen euro voor het Blue4Green-project. Dit project streeft ernaar om de kwaliteit en kwantiteit van de watervoorziening te verbeteren en zo de risico’s van overstromingen, droogte en waterstress te verminderen.

Deze subsidie kadert in het European Urban Initiative, een initiatief van de Europese Commissie om steden van elke omvang te ondersteunen, capaciteit en kennis op te bouwen, innovatie te bevorderen en overdraagbare en schaalbare innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor relevante stedelijke problemen in de EU.

Partners

De Stad laat zich hiervoor omringen door sterke partners: de Vlaamse Waterweg, Farys, Waterland vzw, Ugent, SumAqua, iFlux en Kytos. “Zo bouwen we samen aan het Brugge Naar Morgen, waar het goed is om te werken, te wonen, samen te leven en te ontspannen. Door samen te werken, komt er niet alleen financiering naar onze stad, maar ook waardevolle kennis en contacten. Onze ervaringen, best practices en knowhow wisselen we ook uit met andere steden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Digitaal dashboard

“Een digitaal (beleids)dashboard zal worden ontwikkeld om in real-time alle gegevens over waterkwantiteit, -kwaliteit en groenstress te visualiseren en datagestuurde beslissingen mogelijk te maken. We moderniseren de sluizen aan de in- en uitlaat van de reien en creëren zo een slimme en duurzame waterbalans die de waterkwaliteit en -kwantiteit verbeteren”, zegt schepen van Klimaat, Energie en Smart City Minou Esquenet.

Een testinstallatie in de vorm van een watertuin staat in voor een natuurlijke zuivering van het water dat tegelijk de biodiversiteit in en rond de reien ten goede komt.

Waterbuffer

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Dit project, waarbij we onder andere onze Brugse reien via een slim gestuurd systeem zullen hanteren als waterbuffer, zorgt dat we nog meer zullen kunnen inzetten op duurzaam watergebruik en meer groen in de stad.”

“De publieke ruimte is een van de hoekstenen om de stad waterrobuust en veerkrachtig te maken. Vanuit de Cluster Openbaar Domein zetten we systematisch in op toekomstbestendig beleid en preventieve maatregelen om extra waterbuffering voor groene infrastructuur mogelijk te maken. Zo werd nu al geïnvesteerd om meer en meer regenwater op te vangen en te hergebruiken in de vernieuwde Filips de Goedelaan, het Sint-Annakwartier, de Bloemenwijk en in het Wijkpark Ten Boomgaard. Deze legislatuur werd ook 40.000 m² aan verharding opgebroken, wat de stad leefbaarder en groener maakt.”

Hemelwaterputten

“Parallel daaraan herontdekken we het vakmanschap van ons 13e eeuws waternetwerk dat collectieve waterputten met elkaar verbond, met oog op extra buffercapaciteit. “Collectieve hemelwaterputten hebben een lange historie in Brugge. De Brugse binnenstad beschikte in de middeleeuwen al over een ingenieurs waternetwerk dat private en publieke (collectieve) hemelwaterputten met elkaar verbond, en ook water kon opnemen uit de vesten en stadsvijvers: de ‘moerbuizen’.”

“Op quasi elke straathoek was er een waterput. De moerbuizen waren al (deels) uitgebouwd in 1280. Bij het herstellen van historische of bouwen van nieuwe hemelwaterputten kan dit vaak vergeten aspect van historisch vakmanschap in de verf gezet worden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier