Plastic zwerfvuil en bouwafval grootste vervuilers op Belgische stranden, Europese grenzen bijna overal overschreden
Plastic afval en constructieafval zijn de twee grootste categorieën afval die op de Belgische stranden belanden. Dat blijkt uit de eerste metingen van vzw Proper Strand Lopers in opdracht van de minister van de Noordzee Paul Van Tigchelt en de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid. Uit de resultaten blijkt dat de Belgische stranden op bijna alle punten de Europese drempels voor een goede milieutoestand overschrijden.
Vrijwilligers van Proper Strand Lopers liepen in 2023 op tien plaatsen vier keer een strook van honderd meter lang en vier meter breed aan de Belgische kust af en brachten alle afval in kaart. Daaruit blijkt dat zeventig procent van alle teruggevonden afval plastic is. Het gaat dan onder meer om resten van plastic flessen en zakjes, maar ook plastic afkomstig van de visserij en voedselverpakkingen.
Daarnaast is meer dan dertig procent bouwafval, al voegt Proper Strand Lopers er wel aan toe dat de resultaten wel wat vertekend worden door de aanwezigheid van enkele grote werven in de buurt van de telzones.
Grens bijna overal overschreden
De Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie stelt dat er voor een ‘goede milieutoestand’ minder dan twintig items per honderd meter strand mogen worden aangetroffen. “Bij zo goed als alle metingen werd die grens overschreden”, zegt Senne Aertbeliën, beleidsmedewerker bij de dienst Marien Milieu. “Dat viel zeker te verwachten aan onze dichtbevolkte kust. Het onderzoek draait voor ons minder om de aantallen dan om het type afval dat er voorkomt. Op die manier kunnen we kijken welke beleidsmaatregelen het meeste effect kunnen hebben en waarvoor er nog extra maatregelen opgezet dienen te worden.”
Het project wordt in 2024 verdergezet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier