Kortrijk zet met project ‘Van beek tot bodem’ Vlaamse Blue Deal om in de praktijk door met concrete acties de water- en bodemkwaliteit tussen de Leie en de Schelde te verbeteren, zoals het terug openleggen van de overwelfde beek in de Munkendoornstraat. De stad kan rekenen op een subsidie van € 1 miljoen.
In het kader van de Blue Deal maakt Vlaanderen middelen vrij om de gevolgen en de impact van droogte te lijf te gaan door meer water te laten infiltreren en onze voorraden aan te vullen. Er werd een tweede oproep gelanceerd binnen het programma Water+Land+Schap. Het door Kortrijk ingediende project ‘Van beek tot bodem’ werd goedgekeurd en kan rekenen op een subsidie van € 1 miljoen.
“Met ons project verbeteren we de water- en bodemkwaliteit in het gebied tussen Leie en Schelde op grondgebied Kortrijk Zuid. We geven meer ruimte aan water om wateroverlast en extreme droogte tegen te gaan. Zo staan we sterker in de strijd tegen de klimaatverandering”, aldus Bert Herrewyn, schepen van Klimaat.
Concrete actie
Op de flanken van de heuvels van Bellegem, richting Rollegem, loopt een ingeschreven waterloop door het landschap richting Munkendoornstraat en Kapelweg. Bij plotse regenval heeft de waterloop onvoldoende capaciteit om binnen zijn bedding het water te vervoeren en veroorzaakt deze wateroverlast. Ter hoogte van de Munkendoornstraat is bovendien een veel te kleine overwelving aanwezig in buizen die onvoldoende het oppervlaktewater kunnen vervoeren.
“In samenwerking met de Dienst Integraal Waterbeleid van de Provincie West-Vlaanderen zorgen we ervoor dat de waterloop meer ruimte krijgt, door de realisatie van een profiel met flauwe oeverranden én de opbraak van het overwelfde tracé van de waterloop”, duidt Bart Naeyaert, depute Provincie West-Vlaanderen.
In totaal wordt een lengte van 85 meter aan overwelving opgebroken. Het herstellen van het open tracé van de waterloop zorgt voor een natuurlijke waterloop. De bedding zorgt voor een betere infiltratie en vermijdt mogelijke wateroverlast in het stroomafwaartse gebied. Om het beheer van de waterloop te bestendigen werd beslist om vier jonge elzen te rooien. Langs het traject worden 4 wilgen geplant ter compensatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier