Klimaatbedrijf Blankenberge draait op volle toeren: al ruim 1.200 aandelen verkocht

Het Klimaatbedrijf bestelde recent vijf elektrische deelwagens, waarvan er al enkele geleverd zijn. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het coöperatieve Klimaatbedrijf Blankenberge dat begin dit jaar werd opgericht, investeerde ondertussen al in laadpalen, deelwagens en zonnepanelen. “Leuk weetje: Erfgoed Blankenberge koos als koosnaampjes voor de deelwagens Kadol, Klakke en Dokus uit een lange lijst van lapnamen van Blankenbergse vissers uit het verleden.”

Klimaatbedrijf Blankenberge draait op volle toeren: de coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk verkocht al ruim 1.200 aandelen. “We geven elke inwoner de kans om deel te nemen aan én te investeren in een klimaatvriendelijke toekomst én om tegelijkertijd ook van enkele voordelen te genieten. Ze investeren mee in onder meer zonnepanelen, laadpalen en deelwagens en kunnen met korting gebruikmaken van verschillende dienstverleningen die de cvso verder zal uitrollen”, zegt Mitch De Geest, schepen voor Duurzaamheid en Klimaat.

Elektrische deelwagens

Op korte termijn zijn al enkele duurzame initiatieven uitgewerkt. Het Klimaatbedrijf bestelde recent vijf elektrische deelwagens, waarvan er al drie geleverd zijn. “Een eerste belangrijke stap richting duurzaamheid en een groenere toekomst voor onze stad”, aldus De Geest.

De deelwagens staan ter beschikking van de coöperanten. Eén wagen staat aan het stadhuis, een tweede aan het Koning Leopold III-plein op de parkeerstrook naast de tramhalte. Ook in Uitkerke op het parkeerplein langs de Zwarte Leeuwstraat staat een wagen gestationeerd. Er werden twee betaalformules uitgewerkt om tegemoet te komen aan de verschillende gebruikersnoden. “Een leuke twist: het Klimaatbedrijf gaf iedere wagen ook een naam, met een knipoog naar het verleden. Erfgoed Blankenberge koos Kadol, Klakke en Dokus uit een lange lijst van lapnamen van Blankenbergse vissers uit het verleden.”

Aansluitend plaatste het Klimaatbedrijf al twee laadpalen aan het stadhuis. “Steeds meer mensen kopen een elektrische wagen. Inwoners, bezoekers en ook toeristen zullen vaker gebruikmaken van elektrische laadpunten. Die nood zien we in, daarom plaatsen we na de zomervakantie meer dan veertig extra elektrische laadpalen op diverse locaties in de stad. De locaties maken we bekend tijdens de eerste algemene vergadering”, meldt De Geest.

Zonne-energie

Ook op vlak van zonne-energie neemt het bedrijf initiatieven. Er gebeurden al voorstudies met het Vlaams Energiebedrijf (VEB). “Op ons stadsgebouw in de Groenestraat ‘De Speeldoze’ waar nu de jeugddienst is gevestigd, komen 126 zonnepanelen. Goed voor 73kWp en een opbrengst van circa 70.000kWh/jaar. Daarnaast komen op het dak van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord zo’n 26 zonnepanelen, goed voor zo’n 15,1kWp en een geschatte opbrengst van 14.600kWh/jaar. Op termijn wensen we nog meer stadsgebouwen te voorzien van zonnepanelen”, eindigt schepen De Geest.

Op woensdag 18 september is er om 19.30 uur een eerste algemene vergadering in de Saveryszaal van het casinogebouw voor de aandeelhouders. Tijdens deze vergadering stelt Klimaatbedrijf ook de twee burgervertegenwoordigers aan. Aandelen kopen kan nog steeds. Alle informatie daaromtrent vind je op www.blankenberge.be/aandeel-kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier