Kinderen uit de omgeving van de Stuivenbergstraat (Oostkamp) en Gevaerts-Zuid/Noord (Beernem) maken zich grote zorgen rond de komst van het windmolenpark ‘De Zesling’. Ze hebben hun zorgen verwerkt in een krachtig lied en hebben hun vragen en bezorgdheden ook op papier gezet. Ze overhandigden deze middag de tekeningen en hun lied persoonlijk aan de burgemeesters van Oostkamp en Beernem.
Noor Sanders (11): “Ik ben bang van de slagschaduw. Wij zijn gaan kijken naar een windmolen met mijn papa en mama. Na tien minuten springen over de schaduw van de wieken deed mijn hoofd pijn”, het is dus duidelijk. Na de protesten van de ouders uit de buurt, willen nu ook de kinderen dat De Zesling niet gebouwd wordt.
Bang voor dode dieren
De windmolens zouden de vredige natuur verstoren en het landschapsbeeld verpesten zeggen ze. “Kinderen lezen geen studies, maar toch vormen ze een eigen mening over het project om hier zes grote windmolens te bouwen. Ze groeien hier op, spelen veel in de natuur en kijken met plezier naar de vogels die hier leven. Ook zij willen dus niet dat hier zo’n grote windmolens worden gebouwd”, klinkt het bij Lien Pottie, woordvoerster van Burgerplatform H-eerlijk Beernem en Oostkamp.
Ook Hannah Martens (10) is het niet eens met de plannen: “In de zomer vind ik het hier altijd super mooi en zitten er veel vogels. Ik ben bang dat er dieren gaan dood gaan van die heel grote windmolens.” Marit Vanden Abeele (7) sluit zich daar bij aan: “Ik hou van vogels, maar als de windmolens komen, zouden de vogels kunnen doodgaan. Dat vind ik erg.”
Geen reactie van burgemeesters
De kinderen maakten een lied en tekeningen en overhandigden die vanmiddag aan de burgemeesters van Oostkamp. Uit respect voor het dossier wilden zij niet reageren over de kwestie. Toch namen ze naar eigen zeggen ‘acte van de opvallende actie van het buurtcomité’.
Eind maart loopt het openbaar onderzoek ten einde, dan moeten beide gemeenten een advies aan de Vlaamse overheid schrijven. “Er gebeurt nu iets boven hun hoofd, en ze voelen dat er wat gaande is”, gaat Pottie verder. “Zij willen natuurlijk kunnen blijven in de buurt, zonder gevolgen van slagschaduw en lawaai”, besluit ze.
(AVH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier