Keukenafval thuis opgehaald, groenophaling per wijk: “Met deze extra inzamelingen zetten we in op duurzaamheid”

Milieuschepen Wim Aernoudt toont de nieuwe restafvalzakken. (foto Peter Maenhoudt) © PETER MAENHOUDT
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Gistel start met twee nieuwe initiatieven in verband met het gescheiden inzamelen van afval. “Hiermee zetten we in op duurzaamheid”, aldus bevoegd schepen Wim Aernoudt (N-VA).

Vanaf 5 april wordt het hele jaar door elke vrijdag het keukenafval aan huis opgehaald. Dat gebeurt in een nieuwe gele composteerbare zak. “Deze zak kost 0,50 euro voor 30 liter en is goedkoper dan de grijze zak. De verkoop van deze gele zak start in de loop van maart in dezelfde verdeelpunten als de grijze en blauwe zak”, zegt Wim Aernoudt. “Na evaluatie van deze nieuwe ophaling wordt het oppikken van de grijze zak naar tweewekelijks teruggebracht.”

Wijkophaling

Verder kunnen inwoners vanaf 1 april alle groenafval gratis aanbieden in het containerpark en organiseert de stad van mei tot oktober om de twee weken een wijkophaling. “Elke zaterdagmiddag zal er 45 minuten lang op verschillende vaste tijdstippen en op acht plaatsen in Groot-Gistel een ophaalwagen staan. Daar kan je alle gras, onkruid, maaisel en snoeisel aanleveren”, vervolgt de schepen.

Concreet: vanaf zaterdag 4 mei is er elke twee weken een ophaling in de Burgemeester Alfred Ronselaan ter hoogte van het speelplein (14 tot 14.45 uur), de Boomgaardstraat (15 tot 15.45 uur), Steenbakkerstraat (16 tot 16.45 uur) en in Moere bij het speelplein in de Vanheestraat (17 tot 17.45 uur).

Vanaf zaterdag 11 mei is er elke twee weken wijkophaling in de Acadialaan (14 tot 14.45 uur), Moerestraat (15 tot 15.45 uur), in Snaaskerke in de Dorpsstraat langs de Groene 62 (16 tot 16.45 uur) en in Zevekote in de Schoolstraat (17 tot 17.45 uur).

Compost

“Met deze extra inzamelingen zet Stad Gistel in op duurzaamheid. Restafval wordt namelijk verbrand, terwijl de gele zak verwerkt wordt tot compost dat dan weer als grondverbeteraar kan dienen”, weet Aernoudt.

Milieuwetgeving

“Ook bieden we zo inwoners de kans om goedkoper te sorteren. Dat alles moet ervoor zorgen dat het restafvalcijfer in onze stad verder daalt. Vlaamse en Europese milieuwetgeving verbiedt overigens het aanbieden van groente-, fruit- en tuinafval bij het restafval.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier