De bekendste activiste voor kattenopvang van de regio is lovend over de vernieuwde aanpak van Bredene. Ze roept wel op om waakzaam te blijven voor dierenrechten.
Thérèse Vanneste was de voorbije jaren in alle uithoeken van Bredene actief om zelf zwerfkatten te vangen. Ze vond dat de gemeente te weinig deed, kaapte als bezorgde burger verschillende keren het vragenkwartiertje in de gemeenteraad en eiste acties.
Haar bekendheid zorgde voor een zitje in de gemeenteraad waar ze wel nog tussenkwam, maar vooral afwachtte. “Ik stel vast dat er dingen gebeuren voor de katten. Er zijn vijf schuilhuisjes, ze voederen pas gesteriliseerde katten en als er een zwerfkattenplaag is, spelen ze sneller op de bal met bewonersbrieven waarbij ze ook de buurt betrekken. Er is een goede kattenvanger en er is een coördinator aangesteld om de dieren nadien te plaatsen op bijvoorbeeld boerderijen. Ik was in het verleden heel scherp, maar moet eerlijk zijn dat het nu de goede richting uitgaat“, zegt Vanneste.
191 katten gered
Ze blijft wel actief. “Ik heb dit jaar al 23 katjes laten steriliseren op eigen kosten. In vier jaar tijd heb ik op die manier 191 katten gered. Maar we zijn er nog niet helemaal. De zone Blutsyde moet opgevolgd worden want daar blijven mensen katjes voederen, terwijl ze eigenlijk de gemeente zouden moet verwittigen van een plaag.”
Een kat kan in een jaar tijd zorgen voor 40 nakomelingen. “Sommige campings werken wel mee, maar er is structureel overleg nodig met hen zodat ze meer betrokken worden. Er moet in Bredene ook een vrijwilligerswerking komen zoals in Middelkerke of Gistel. En we moeten ook alert blijven voor weidedieren want die moeten in principe beschutting hebben tegen winterkoude en zomerhitte. Er is al meer controle maar we hebben nog een lange weg af te leggen.”
Grotere bewustwording
Thérèse Vanneste blikt tevreden terug: “Er is een grotere bewustwording bij de inwoners en gemeentebestuur. Misschien zit corona daar voor iets tussen want de mensen komen meer in de natuur en hebben dus meer oog voor wat er rond hen gebeurt.”
De cijfers tonen aan dat het menens is: er werden in 2019 door de gemeente 36 katten gevangen en behandeld. Tot eind juli 2020 waren dat er al 48. Schepen van Dierenwelzijn Kristien Vanmullem (SP.A): “Er zijn op dit moment geen grote broeihaarden meer en ik denk dat we op de goede weg zijn. Ik ben wel geen voorstander van vrijwillige kattenteams maar heb wel oog voor weidedieren. Reken maar dat ik vrijdag, als het 30 graden wordt, mijn toer zal doen zodat dieren beschutting en water hebben. Inbreuken signaleer ik meteen.” (EFO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier