Jongeren helpen helmgras planten in strijd tegen zeespiegelstijging: “Dat zorgt ervoor dat het water niet verder kan”

De jongeren waren druk in de weer om helmgras aan te planten. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Om verder in te zetten op kustbescherming plant de stad Oostende, samen met het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), nog meer helmgras aan op de stranden op Oosteroever. Leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs hielpen daar donderdag bij en dat is voor het eerst.

Met het planten van helmgras wil men overstappen naar een natuurlijke manier van zeewering. “We gebruiken dus de krachten van de natuur om ons te beschermen tegen die andere geweldige krachten die de klimaatverandering met zich meebrengt”, zegt schepen van Milieu, Silke Beirens (Groen).

In 2020 al werd er gestart met grootschalige aanplantingen: zowel op het strand van Raversijde als op de Oosteroever. Op termijn zal er een duinstrook ontstaan die ervoor zorgt dat het zand effectief op het strand blijft. “Op die manier kunnen we de Spinoladijk vrijwaren van zand”, aldus de schepen. “De weg moet immers vrij blijven voor de hulpdiensten indien er op het strand een incident is.”

Voor het eerst werden ook leerlingen van het vijfde en het zesde leerjaar ingezet om bij het planten te helpen. Onder hen ook de 11-jarige Charlotte uit Leefschool De Vlieger. “Na het planten worden door het helmgras duinen gevormd”, weet ze. “Dat zorgt ervoor dat het water niet verder kan. Er kwam iemand van de stad vertellen daarover. Die planten maken een web onder het tapijt zodat het zand op het strand blijft.”

Ook Jasper (10) uit het Onze-Lieve-Vrouwecollege Vuurtoren stak de handen uit de mouwen. “Dit is best wel leuk”, zegt Jasper. “Maar het zorgt ervoor dat we meer duinen krijgen die het water tegen houden als de zeespiegel stijgt. Die duinen dienen dan als een soort van zandvanger.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier