Heuvelland heeft nieuw reglement om sluikstorters sneller te beboeten
Wie in Heuvelland betrapt wordt op het weggooien van blikjes of eender welk ander afval, krijgt een boete van 250 euro. Dankzij een nieuw reglement moeten sluikstorters zulke boetes voortaan ook veel sneller betalen.
“Je gelooft nooit wat wij allemaal vinden in onze grachten: blikjes, flessen, bouwafval, slachtafval, frigo’s, televisies, bedden…”, zegt schepen van Milieu Jean-Pierre Geelhand de Merxem (Gemeentebelangen). “Elke week ruimen tientallen vrijwilligers, de ‘Mooimakers’, kilo’s zwerfvuil en sluikstort langs de talloze grachten en straten in Heuvelland. Maar na een week ligt een geruimde gracht alweer vol, dat moet nu gedaan zijn.”
In deze coronatijden blijft Heuvelland veel fietsers en wandelaars aantrekken en duiken her en der gebruikte mondmaskers op. Ook sommige eigen inwoners gaan niet vrijuit. “Met onze verborgen mobiele camera konden we de voorbije twee weken vier mensen betrappen op het droppen van eigen afval bij gemeentelijke containers en vuilnisbakken” , zegt Geelhand de Merxem. “Betalen voor je eigen afval lijkt me geen grote kost, maar ze doen het toch.”
Nieuw reglement
Heuvelland deelt nochtans hoge boetes uit. “Word je betrapt op het weggooien van een paar blikjes of een zakje afval, dan krijg je al een forse boete van 250 euro. Voor hoeveelheden vanaf 20 kilogram, wordt dit 400 euro en boven de halve ton 600 euro, te vermeerderen met eventuele externe opruimingskosten”, zegt de schepen van Milieu.
De gemeenteraad keurt nu unaniem een nieuw reglement goed om de boetes efficiënter en sneller af te dwingen. “Vroeger werd een proces-verbaal opgemaakt en moest ik geregeld naar de rechtbank om dat bedrag te verdedigen”, zegt Geelhand de Merxem. “De rechter volgde de gemeente altijd, maar dat kostte ons telkens veel tijd en moeite. Via het nieuwe systeem van GAS-boetes moeten we die bedragen niet meer verantwoorden. De sluikstorter krijgt al na enkele weken de rekening gepresenteerd, terwijl dat vroeger maanden kon duren. De boetes zijn hoog, maar dat is om sluikstorters af te schrikken. Uiteindelijk is er maar één echte oplossing: de hogere overheid moet statiegeld invoeren op drankverpakkingen.”
Intussen kregen de Heuvellandse Mooimakers een extra blijk van waardering. “Het jaarlijkse bedankingsmoment kon niet doorgaan door corona. Daarom kreeg elke Mooimaker een cadeaubon van 25 euro die ze kunnen besteden bij Liaison, een jonge Heuvellandse vzw die zich inzet voor lokaal en duurzaam voedsel ”, besluit de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier