Zonnegloed in Vleteren sluit door zondvloed: “Dieren zijn veilig, sluiting komt erg ongelegen”

De wandelpaden staan helemaal onder water. © TP
Redactie KW

Voor verwaarloosde dieren is De Zonnegloed al jaren het beloofde land. Nu lijkt het opvangcentrum stilaan op een eiland in de ondergelopen IJzervallei bij Vleteren. Wandelpaden worden ‘waterpaden’, waardoor geen bezoekers meer toegelaten worden. Een evacuatie van de 420 dieren is nog niet aan de orde, maar deze onverwachte sluiting komt erg ongelegen. “Er komen twee wolven, vijf lynxen en een gigantisch dikke poema. We hebben inkomsten nodig!”

“Wij hebben nog droge weides en stallen voor jullie dieren!” Bezorgde dierenliefhebbers uit Kortemark stuurden Karel Ackaert en zijn vrouw Lieve dinsdagochtend meteen berichtjes, toen ze vernamen dat De Zonnegloed de deuren sluit door de aanhoudende wateroverlast in de Westhoek.

“Een krop in de keel krijg ik daarvan. Die berichten doen zo veel deugd”, reageert Karel, die deze sanctuary oprichtte in Oostvleteren, vlakbij overstromingsgebied de ‘broeken’. “We zijn hier wat gewoon, maar zo’n waterpeil heb ik nog niet meegemaakt. Zelfs de verhoogde matten die we afgelopen zaterdag op wandelpaden legden, lopen onder. Het water komt op bepaalde plekken hoger dan onze laarzen. Bezoekers toelaten, is niet langer verantwoord.”

Nachthokken

In de winterperiode zijn de dieren normaal te bezichtigen op woensdag, zaterdag en zondag. De voorspelde neerslag maakt een snelle heropening onzeker. Voor de 420 dieren is er nog geen overstromingsgevaar. “Het water staat het hoogst in de hokken van de roofvogels, maar zij hebben daar geen last van. Bij de uitbouw van ons domein hielden we de voorbije 25 jaar rekening met mogelijke wateroverlast. De buitenverblijven zijn hoger gebouwd en voorzien van een gracht, de nachthokken liggen nog hoger. Onze verzorgers proberen desnoods met een jeep door het water tot bij de dieren te geraken. Voorlopig lukt het.”

“We hebben de inkomsten van bezoekers nu broodnodig voor dierenvoeding en -verzorging, én extra opvang”

Er zitten 135 diersoorten, die dit weer elk op hun eigen manier ervaren. “De waterbuffels zijn er zot van: in plaats van schuilen, genieten ze van de regen en modder. Ook de Aziatische kamelen, Afrikaanse steppezebra’s en watoessi-runderen, en Zuid-Amerikaanse nandoes en lama’s komen nu graag wel eens buiten. De beren blijven dan weer in hun knusse grot voor hun winterslaap en maken alleen in de zomer gebruik van hun zwembad om af te koelen.”

Komst nieuwe dieren

De onverwachte sluiting komt erg ongelegen. “In België en Nederland zijn we nog steeds de enige definitieve opvangplaats voor dieren, die nergens anders terechtkunnen. Vanuit heel Europa was er al een enorme vraag en corona heeft die nog versterkt: mensen en dierentuinen kunnen hun wilde dieren niet langer houden door financiële problemen. Tegelijk werd onze opvangcapaciteit beperkt door de lockdown. We gingen zelfs in overlevingsmodus: op een bepaald moment hadden we nog maar centjes voor twee weken, precies een enge oorlogsperiode. Dankzij de enorme solidariteit van talloze mensen kwamen we erdoor. We hebben de inkomsten van bezoekers nu broodnodig voor dierenvoeding en -verzorging, én extra opvang.”

Komen nog dit jaar: twee wolven, die leefden als ‘huisdieren’ in een woonkamer, vijf lynxen, gefokt voor de zwarte markt, en een “gigantisch dikke” poema. “Zo’n 300 kilogram, het dubbele van het normale gewicht. Dit dier kreeg de verkeerde voeding in een zoo en werd in beslag genomen. We bereiden hun komst voor en proberen onze dieren te onderhouden. Zonder subsidies, zonder overheidserkenning, en nu zonder bezoekers. Deze sluiting mag dus niet lang duren.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier