West-Vlaanderen vraagt subsidies aan om actie te ondernemen tegen wateroverlast

In november 2023 kampte de Westhoek met enorme wateroverlast. © Belga

De provincie West-Vlaanderen heeft samen met verschillende partners subsidies aangevraagd om actie te ondernemen tegen wateroverlast in de IJzervallei. De aanvraag kadert in de EFRO-oproep (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) ‘Weerbare Westhoek’ die gelanceerd is na de zware wateroverlast in november in de Westhoek.

De EFRO-oproep ‘Weerbare Westhoek’ combineert Europese met Vlaamse steun. De oproep is gericht op waterbeheerders die investeringen willen doen om de IJzervallei te behoeden voor wateroverlast. De provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Waterweg, Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaamse Landmaatschappij, Agentschap Wegen en Verkeer, Waterbouwkundig Laboratorium, Fluvius, Westkustpolder, Zuidijzerpolder, Middenkustpolder en de gemeente Alveringem hebben nu samen een dossier ingediend om een subsidie aan te vragen.

Maatregelen en verbeterpunten

Na de wateroverlast in november werd een rapport opgesteld door de Taskforce Weerbare Westhoek. Daarin staat een actieplan met concrete maatregelen en verbeterpunten om de Westhoek te beschermen tegen overstromingen. De provincie en de verschillende partners willen met de subsidies de nodige maatregelen nemen. Concreet moet er worden geïnvesteerd in de bedijking voor Stavele en Roesbrugge. Verder moeten er maatregelen worden genomen om het water langer vast te houden en de afstroom naar de IJzervallei te vertragen. Dat kan door de aanleg van overstromingsgebieden en stuwen.

Samen vragen de provincie en de verschillende partners ruim 19.000 euro subsidie aan. De beslissing over de toekenning van de subsidie wordt half mei verwacht.