Wateroverlast in Dentergem en Zulte: kunstgrasveld dreef tot bij de buren

De opruimwerken namen de nodige tijd in beslag. © JF
Jonathan Folens
Jonathan Folens Medewerker KW

Een plotse wolkbreuk boven Zulte en Dentergem leidde vrijdagavond tot heel wat wateroverlast. De kelder van een woonzorgcentrum liep onder, een restaurant moest halsoverkop de klanten wegsturen en een kunstgrasveld spoelde volledig weg. “We waren tot twee uur ’s nachts bezig om het kurk terug op te scheppen.”

Iets voor 20 uur vrijdagavond gingen de hemelsluizen plots open boven Zulte, Dentergem en een deel van Deinze. Het onweer was van korte duur en erg lokaal maar de regen viel met bakken uit de hemel. Op meerdere plaatsen konden de riolen het water niet slikken. Brandweerzone Centrum kreeg op twee uur tijd zo’n 40 oproepen voor Deinze en Zulte. Bij zone Midwest werkten ze 20 interventies af in Groot-Dentergem alleen.

Het ging voornamelijk over ondergelopen straten maar op enkele plaatsen kwam het water ook binnen in kelders en gebouwen. In Machelen spoelde zelfs een kunstgrasveld weg.

“De ondergrond van het veld bestaat uit kurk”, legt voorzitter van Eendracht Machelen Stefaan De Meulemeester uit. “Het veld is goed gedraineerd en kan normale regenval zonder problemen slikken, maar dit was geen normale regenval. Rond 20.30 uur kreeg ik telefoon dat ons veld tot bij de buren dreef. Het water bleef op het veld staan, waardoor de kurk bleef bovendrijven en wegspoelde.”

“We zijn met man en macht bezig geweest tot 2 uur ’s nachts om die terug op het veld te scheppen. Het was wel een plezier om te zien hoe iedereen zich daarvoor inzette. Onze club heet Eendracht Machelen en we hebben de eendracht gezien. De matchen van zondag zullen normaal kunnen doorgaan.”

Erger en erger

Nog in Machelen liep ook restaurant De Karper plots onder water. “Volgens de buienradar was er maar een klein beetje regen voorspeld dus we dekten zelfs het terras nog in”, zegt uitbater Sven Stock (52). “Het begon echter steeds harder te regenen. Tegen 19.30 uur hebben we tafel per tafel onder een grote paraplu naar binnen laten komen. En het werd alleen maar erger.”

“Het water stroomde door onze zaak heen naar het Roger Raveelplein en de Leie, eerst in de keuken en daarna ook in de zaak. Toen de elektriciteit uitviel, hebben we iedereen naar huis moeten sturen, er zaten zo’n 30 klanten binnen. Ze moesten allemaal op blote voeten weg want intussen stond wel vijftien centimeter vuil water in het restaurant, het kwam uit het riool.”

“De brandweer bracht zandzakjes tot aan het naburige restaurant De Afspanning, de uitbaters van daar en al onze buren hebben geholpen om die bij ons te leggen. We zijn met 25 man tot halftwee ‘s nachts bezig geweest om het water buiten te trekken, eigenlijk was het een prachtig moment. Het is dankzij de buurt dat we het op korte tijd zoveel mogelijk konden opruimen.”

“Er is wel enige schade, de deuren zijn gezwollen van het water en enkele tegels zijn losgekomen. Maar de keuken is operationeel en dankzij ons terras kunnen we zaterdagavond terug gasten ontvangen. Binnen hangt nog steeds de geur van het vuile water.”

Stroompanne

In Dentergem lag het zwaartepunt in de omgeving van het Hondiuspark in Wakken. De daar gelegen bibliotheek kreeg er water binnen en kampte daardoor met een stroompanne. De boeken bleven droog. In het aanpalende woonzorgcentrum Samen liep de kelder onder water.

“Het water keerde wellicht terug binnen vanuit het riool”, zegt algemeen directeur van Samen vzw Liesbeth Van Damme. “Het stond tot aan onze enkels in de kelder. Daar is wel enige materiële schade. In de kelder is de bureau van onze technische dienst, al het materiaal dat er op de grond stond is mogelijk beschadigd.”

“Ook de lockers van ons personeel zijn daar. Zo is er bijvoorbeeld een laptop nat geraakt die in een tas op de grond stond. Voorlopig kan het personeel niet in de kelder, voor hun uniformen hebben we intussen een andere oplossing gevonden. Er is ook veel water in onze liftschachten terechtgekomen, dat moest zaterdag nog verder opgepompt worden. Slechts één lift is voorlopig in dienst. Voor onze bewoners heeft dit gelukkig geen impact. We zijn onze medewerkers en de brandweer heel dankbaar voor de vlotte hulp. Ze zijn vrijdag tot na middernacht bij ons bezig geweest.”

Halve meter

Twee kilometer verderop in Markegem, liep ook de kelder van zaal Pax onder water. Daar stond heel wat materiaal en decorstukken van toneelvereniging Klavertje Vier, een deel daarvan zal wellicht verloren zijn.

“Iemand van ons bestuur had vrijdagavond gelukkig de voorzienigheid om de kelder eens te gaan controleren toen het zo hard begon te regenen”, zegt Annelies Verbeure van Klavertje Vier. “Af en toe staat er wel eens wat water maar dat is dan een centimeter of twee. Het meeste van ons materiaal staat daarom al op bakken. Nu stond er echter wel een halve meter water in de kelder, daar waren we niet op voorzien. Veel houten platen en decorstukken zijn nat en twee rollen tapijt zaten volledig onder, die zullen voor de vuilbak zijn.”

“We zullen later alles uit de kelder halen en buiten laten drogen, normaal zou het nu enkele dagen droog blijven. Binnen twee weken beginnen de repetities voor ons stuk dat in het najaar in première gaat en in september bouwen we daarvoor normaal het decor. Het is brute pech dat dit nu moet gebeuren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier