Het is een bekend probleem: iedere keer wanneer het stevig stormt, ligt de weg tussen Raversijde en Middelkerke vol met zand. De straat moet afgesloten worden, de tram kan er niet rijden. Om dat tegen te gaan, heeft het stadsbestuur nu sleuven in het zand laten graven. Een tijdelijke oplossing, want niet alle zand blijft op het strand liggen, uiteraard.
Het probleem van ophopend zand aan de kust is toegenomen sinds de massale ophoging van de stranden. Telkens het stormt aan zee, is het prijs: de Kustbaan tussen Oostende en Middelkerke wordt afgesloten en er moeten vervangbussen ingelegd worden. In periodes met stormweer moet het personeel van het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn regelmatig in de bres springen om zand te ruimen.
Om dit probleem op te vangen, heeft men nu een nieuwe oplossing: op het strand van Raversijde werden er, parallel met de zeedijk, sleuven gegraven. “Dit is een tijdelijke oplossing”, zegt bevoegd schepen Björn Anseeuw (N-VA).
“Omdat het hier soms echt wel de spuigaten uitloopt, hebben we de sleuven gegraven als tussenoplossing. Die vangen een deel van het zand op, maar natuurlijk niet alles. Het werkt wel, maar is geen sluitende oplossing.”
Aanplanten duinen
Om het probleem op te lossen, zal de stad duinen aanplanten. “Dat is een duurzame oplossing”, zegt de schepen. “Het zal een paar jaar duren vooraleer de duinen en de beplanting voldoende gegroeid zijn, maar het is wel de bedoeling dat die het meeste zand opvangen.”
De duinen dienen dan natuurlijk ook als bescherming tegen stormen. Volgend jaar worden de duinen aangeplant.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier