Preventieve maatregelen langs IJzerdijk in Middelkerke door wateroverlast

Aan de IJzerdijk, tussen Mannekensvere en Schore zijn er twee aangrenzende, kritieke punten waar overstromingsgevaar zou kunnen ontstaan. Die worden preventief verhoogd en opgevolgd. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Om plaatselijke overlast omwille van de ongeziene wateroverlast in het IJzerbekken te vermijden, neemt het gemeentebestuur Middelkerke enkele preventieve maatregelen. Aan de IJzerdijk, tussen Mannekensvere en Schore zijn er twee aangrenzende, kritieke punten waar overstromingsgevaar zou kunnen ontstaan. Die worden preventief verhoogd en opgevolgd.

8.000 zandzakken

De gemeentelijke crisiscel besliste, om over een afstand van 1 km, de IJzerdijk met zandzakken te verhogen tot een minimale hoogte van 4,75 meter. De brandweer van Zone 1 plaatst samen met de gemeentelijke diensten zo’n 8.000 zandzakken. Deze verhoging is puur preventief.

Geen evacuaties nodig

De politie bezocht de dichtstbijzijnde bewoners en waarschuwde hen voor mogelijke hoogwaterstanden. Evacuaties zijn niet aan de orde. Om ongehinderde toegang voor de hulp- en nooddiensten tot de kritische punten te garanderen, wordt de IJzerdijk voor alle verkeer afgesloten. De hulpdiensten vragen met aandrang om weg te blijven van de IJzerdijk.

U slaapt, de nooddienst waakt

In de nacht van donderdag op vrijdag blijven de brandweer en gemeentelijke diensten ter plaatse om de dijk te monitoren en eventueel bijkomend op te hogen.

Vrijdagmorgen zitten de diensten opnieuw samen om de situatie te evalueren en indien nodig bijkomende maatregelen te nemen.