Michiel Bonte (20) voorspelt dagelijks het weer in zijn gemeente: “Alles begon met een hagelstorm”

Michiel Bonte heeft een eigen weerstation in de tuin.© TOGH
Michiel Bonte heeft een eigen weerstation in de tuin.© TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Michiel Bonte (20) is de man achter de Facebookpagina ‘Weerstation Langemark’, waar hij iedere dag zijn streekgenoten op de hoogte brengt van de lokale weersverwachtingen. Al sinds zijn dertiende is Michiel gefascineerd door weerkaarten en -modellen, nadat een hevige hagelstorm hem een klein trauma bezorgde.

Michiel Bonte (20) woont in de Gistelhofstraat in Madonna bij zijn vader Gerdy. Na zijn lagere school in Madonna en middelbaar in het Sint-Aloysiuscollege in Diksmuide studeert hij nu toegepaste economische wetenschappen in Gent. Zijn hobby is echter alles wat met het weer te maken heeft. “Een jaar of zeven geleden hebben we hier eens een hagelstorm over ons heen gekregen, waarbij heel veel schade was”, vertelt Michiel. “Ik heb daarvan een schrik opgedaan en ik dacht: eigenlijk zou ik het op voorhand moeten weten als er nog eens zo’n storm komt. Zo kwam ik op de website van Noodweer Benelux terecht. Ik las daar veel interessante dingen gelezen en begon zelf ook de weerkaarten te analyseren. Op den duur kun je dat wel een beetje.”

Weerstation

De Facebookpagina Weerstation Langemark richtte hij begin september op. “Er zijn veel mensen in de buurt die vragen welk weer het zal worden. Ik dacht dat het handig zou zijn om dat allemaal te bundelen op een eigen pagina”, vertelt Michiel, die ondertussen een eigen weerstation heeft in zijn tuin. “Ik heb een automatische regenmeter, een windvaan, thermometer, luchtdrukmeter, vochtigheidsgraadmeter… Het weerstation is gekoppeld aan het online platform Wunderground. Als ik in Gent ben, kan ik zo op een app op mijn smartphone perfect zien wat er hier in Langemark-Poelkapelle gebeurt.”

Ondertussen heeft zijn pagina al bijna 900 volgers. “Dat is een mooi aantal na zes maanden. Het gaat in stijgende lijn, met pieken als er extreem weer is, zoals tijdens de vrieskou in februari. Dan doe ik ook wel een inspanning om extra informatie te voorzien, of om het te delen op de Facebookpagina ‘Je zit mor een echte Langemark-Poelkapellenoare oj…’ Dan zie je het bezoekersaantal en de likes wel serieus omhoog gaan.”

Warme zomer?

Zijn pagina maakt het verschil door heel lokaal het weer te voorspellen. “Specifiek voor West-Vlaanderen is het moeilijker om het weer in te schatten via de website van het KMI. Ik kan het ook nog in de loop van de dag aanpassen wanneer ik zie dat het toch niet verloopt zoals ik ’s morgens had gedacht. Ik denk dat het ook betrouwbaarder is, omdat ik veel meer weermodellen bekijk. Ik krijg geregeld berichten van mensen die meer specifieke info vragen, bijvoorbeeld omdat ze een werkje buiten willen doen. De uitbaatster van een fruitwinkeltje in ons dorp staat normaal iedere woensdag op de markt in Houthulst, maar als ze ziet dat het misschien kan regenen, dan stuurt ze mij een bericht om te horen welk weer het zal zijn. Ze vertrouwt dus op mij om te gaan of niet.”

Maar weet Michiel ook of we een mooie lente en zomer zullen krijgen? “De langetermijnmodellen wijzen allemaal op een iets te droge zomer, maar de laatste jaren hebben we dat vaker gezien. Het is altijd tricky om dat op voorhand te zeggen. Volgens de modellen ging de winter ook warmer zijn, maar het eerste deel van februari kregen we een serieuze winterprik die niemand zag aankomen. De mensen zullen dus vooral de pagina iedere dag in de gaten moeten houden.”