Kust verwacht druk zomers weekend met 350.000 dagtoeristen, redders bereiden zich voor: “Ze weten wat er op hen afkomt”
De kust maakt zich op voor een druk weekend met tropische temperaturen. Volgens provinciebedrijf Westtoer worden er zo’n 350.000 dagtoeristen verwacht. De hotels aan zee zijn al voor 90 procent volgeboekt. Strandredders staan paraat voor de drukte en verwachten vooral meer verloren gelopen kinderen.
Het belooft druk te worden aan zee komend weekend. Naast veel zon worden ook hoge temperaturen voorspeld, met zondag tot 27 graden Celsius en maandag zelfs temperaturen boven de 30 graden. Volgens provinciebedrijf Westtoer worden in totaal ongeveer 350.000 dagtoeristen verwacht: 150.000 dagtoeristen op zaterdag en 200.000 dagtoeristen op zondag. Ook de kusthotels zijn al voor 90 procent volgeboekt. Zij verwachten nog lastminuteboekingen door de goede weersvoorspellingen.
Verder staan ook de strandredders paraat. “Onze redders zullen tevreden zijn dat er mooi weer en wat drukte is, want dat viel in juli tegen”, zegt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). “Onze bezetting is al maximaal in de zomer, en alle posten zijn op de drukte voorzien. Lokaal kunnen er nog aanpassingen gedaan worden. Onze redders zijn hierop getraind en voorbereid. Ze weten wat er op hen afkomt.”
Tips
De redders verwachten vooral mogelijke problemen rond verloren gelopen kinderen. “In de namiddag en vooravond komt het water op en bij hoog water is er minder plaats op het strand. Dan zitten de mensen dichter bij elkaar en is het voor kinderen moeilijker om hun ouders terug te vinden”, zegt Beun. Daarom wordt nogmaals gevraagd om kinderen goed in de gaten te houden, gebruik te maken van verdwaalbandjes en een herkenningspunt af te spreken met kinderen.
Ook zwemmen in zee komt met de nodige risico’s. “De shift van onze redders zit er om 18.30 uur op. Dan wordt iedereen uit zee gehaald. Wij begrijpen dat mensen ook ‘s avonds verkoeling zoeken bij zo’n temperaturen, maar hou het dan bij pootje baden en ga niet te diep in zee, want net dan gebeuren er ongelukken. Daarmee brengen ze zichzelf, maar ook anderen in gevaar”, zegt Beun.
De redders vragen bovendien om geen diepe putten te graven in het zand. “Het is lang droog geweest en hoe droger het zand, hoe onstabieler. Wie nu putten graaft, heeft dus een grotere kans dat die instort. Wij raden aan om niet dieper te graven dan de kniehoogte van de kleinste persoon in de groep.”
Via de website www.dekust.be kunnen bezoekers via de druktebarometer zien hoe druk het is per kustgemeente.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier