Hitte- en waterplan in de maak in Gistel

Schepenen Geert Deschacht, Wim Gevaert en Wim Aernoudt overzien het stijgend waterpeil nabij twee woningen in de Waerevaertstraat. © PM
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Ook in Gistel liet de overvloedige regenval zich voelen, al was er geen sprake van toestanden zoals in de Westhoek. Geheel toevallig zit het stadsbestuur net nu in de laatste rechte lijn richting een hemelwaterplan, dat is gekoppeld aan een hitteplan.

Schepenen Wim Gevaert (Open Vld), Geert Deschacht (Open Vld) en Wim Aernoudt (N-VA), allemaal in zekere zin bevoegd voor waterbeheer, hielden de voorbije tijd een vinger aan de pols. “Op een zwak punt langs de Moerdijkvaart was de waterwering gebroken, maar dankzij een enorm snelle reactie en dito herstellingswerken was de situatie daar rap onder controle. Er werden grote pakken zand en grond aangevoerd en met kranen dichtgegooid”, klinkt het.

De Moerdijkvaart en Waerevaart spelen een grote rol om overtollig water uit Koekelare, Ichtegem en Gistel zelf af te voeren richting het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. Enkele straten werden door stadswerklieden afgezet met nadars. Bijvoorbeeld de Polderlaan, de Lijsterbeslaan en de Mosselstraat liepen (deels) onder water. Bewoonde straten en wijken bleven gespaard. “Op zulke momenten doen afgelegen weilanden en landerijen dienst als buffers. Dan moet je er alles aan doen om woningen en (landbouw)bedrijven te sparen”, benadrukt Aernoudt.

Niet absurd

Op de gemeenteraad vroeg oppositielid Bas Vermeulen (CD&V) wat de stad kan doen “om ervoor te zorgen dat de burger geen of zo weinig mogelijk last heeft van lange periodes met veel regen”. Schepen Aernoudt: “Toevallig zijn we bijna klaar met een allesomvattend hemelwater- en droogteplan. Daarin staat een fundamentele analyse van het waterbeheer en daaruit moeten acties en voorstellen voortvloeien. Het klinkt absurd om het nu, na een periode van veel regen, over droogtebeheer te hebben. Maar misschien is dat over zes maanden actueel. Een gevolg van klimaatverandering is dat er niet noodzakelijk meer regen valt over een heel jaar, maar wel dat het ‘s zomers minder regent en ‘s winters meer. Daarom moeten we op beide vragen – regen en droogte – een antwoord klaar hebben.”

Eén actie ligt in het verder ontharden. De ondergrond in het centrum van Gistel en Zevekote en Moere bestaat uit zandruggen, waar water makkelijk in de bodem kan infiltreren. Dat is niet het geval in Snaaskerke, dat vooral op klei ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier