Burgemeester van Meulebeke roept op om spaarzaam te zijn met water: “Sommige hardleerse burgers blijven gazon sproeien”

© NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

Het college van burgemeester en schepenen van Meulebeke maakt zich ernstige zorgen over de aanhoudende droogte en het uitblijven van een algemeen verbod om het gazon te sproeien en zwembaden te vullen.

“We maken ons zorgen dat de aanhoudende droogte over enkele dagen zal zorgen voor een drinkwatertekort, nu er nog steeds geen regen in de weersvoorspellingen te bespeuren valt. Daarom wil het college van burgemeester en schepenen de Meulebekenaar sensibiliseren en tegelijk een signaal geven naar Vlaanderen om in te grijpen”, klinkt het.

“Meulebeke is een prachtige landelijke gemeente in het midden van West-Vlaanderen. Als groenteschuur van Vlaanderen zijn we verantwoordelijk voor het aanleveren van de vele groentjes die we in het najaar op onze borden vinden. Om dit te beschermen moeten we nu handelen.” aldus Burgemeester Verwilst.

Slecht signaal

Burgemeester Verwilst: “We vinden het op vandaag een slecht signaal naar de land- en tuinbouwers om particulier ongebreideld te blijven sproeien, terwijl er voor hen al enkele weken een oppompverbod geldt uit onbevaarbare waterlopen.”

“Landbouwers zien hun gewassen dag na dag verkommeren en staan met de handen in het haar. Daarnaast blijven sommige hardleerse burgers hun gazon en tuin dagelijks sproeien en hun auto wekelijks wassen. Dat is geen gezonde situatie vindt het college.”

“Daarom roept het college op om de komende weken zeer spaarzaam om te gaan met water. De meeste regenputten staan immers al weken droog waardoor het waterverbruik uitsluitend op drinkwater terugvalt. Door te rekenen op de burgerzin van onze Meulebekenaars trachten we het drinkwater te beschermen.”

Hoe kan je spaarzaam omgaan met water? Zes gouden tips!

– Probeer bewust om te gaan met waterverbruik

– Stel het wassen van de wagen en de ramen uit

– Let op het waterverbruik tijdens het douchen en vermijd een bad

– Vul wasmachines en vaatwasmachines volledig alvorens deze op te zetten

– Gebruik water van de droogkast om te strijken

– Laat je kraan niet lopen tijdens het wassen van de handen of het poetsen van de tanden

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.