Wie donderdagavond nog op pad was en even naar de hemel keek, had veel kans om een glimp van het noorderlicht te spotten. Het prachtige weerfenomeen van rode en groene kleuren aan de lucht was gisterenavond zichtbaar tot in Kortrijk en omstreken. De gelukkigen deelden hiervan enkele foto’s op sociale media, zodat iedereen kan meegenieten.
Wie het noorderlicht wil zien, moet daarvoor normaal naar het hoge noorden reizen. Maar donderdagavond 10 oktober hebben verschillende mensen het noorderlicht kunnen spotten in West-Vlaanderen. Zo kon Leander Depypere het vastleggen in Kuurne. (Lees verder onder de foto)
Wat is dat noorderlicht nu eigenlijk? “Het noorderlicht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes van uitbarstingen op de zon via een zonnewind onze atmosfeer binnendringen. Wanneer die elektrische deeltjes de aarde bereiken kan je aan de polen in het noorden of het zuiden zien hoe ze reageren met het zuurstof en stikstof van onze atmosfeer, wat rode en groene kleuren veroorzaakt”, vertelde Rinus Holvoet, educatief medewerker van sterrenwacht Cozmix in Brugge een tijd terug bij de Krant van West-Vlaanderen.
Fantastische ervaring
Joke Denys uit Harelbeke was een van de gelukkigen, die het noorderlicht gisteren live kon zien. “Ik heb de gewoonte om vlak voor het slapengaan te kijken naar de laatste nieuwsupdates en daar stond dat de kans groot was dat we hier het noorderlicht zouden kunnen zien. Dan heb ik de app Aurora op mijn telefoon erbij genomen en zijn we naar buiten getrokken met onze jas over de pyjama heen. Uiteindelijk hebben we een uurtje buiten rondgelopen om van het noorderlicht te genieten.”
“Jaren terug heb ik ook al eens het noorderlicht gezien in Lapland. Een keer dat je het gezien hebt, weet je waarop je moet letten en waar je naartoe moet kijken. Maar dit was een heel andere ervaring. In Lapland hebben we het noorderlicht gezien op het midden van een meer met een zicht op de uitgestrekte velden en kon je het licht zien golven. Nu was het een heel andere ervaring. Het was ook de eerste keer dat ik het rode noorderlicht zien. Het was fantastisch om het hier zo dicht bij huis te kunnen zien.” (Lees verder onder de foto)
“Ik heb meteen iedereen, die ik kende een foto gestuurd met de boodschap dat ze naar buiten moeten gaan. Op de app Aurora heb ik ook als eerste een foto gedeeld vanuit regio Kortrijk. Dan konden mensen daar ook zien dat het hier zichtbaar was. Verschillende van mijn collega’s hebben het ook gespot. Het was de max om het zo te kunnen zien”, besluit Joke.
Uitzonderlijk in België
Normaal kan je het noorderlicht voornamelijk zien als je naar het hoge noorden trekt. Maar nu is het anders en het afgelopen jaar in mei was het al eens zichtbaar in België en bijvoorbeeld ook tot in Torhout. “Het is al uitzonderlijk dat we het noorderlicht hier een keer te zien krijgen op een jaar, laat staan dat we twee keer in de prijs vallen”, vertelt weerman Geert Naessens.
“De zon heeft een elfjarige cyclus met kalme periodes, maar ook heel actieve periodes. En in die actievere periodes zijn de zonnevlammen, waarbij geladen deeltjes vrijkomen, veel groter. Om dan het noorderlicht te zien te krijgen, moet die uitbarsting van die zonnevlam om te beginnen gericht zijn naar de aarde en ook groot genoeg zijn dat die ons kan bereiken. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren, die moeten meezitten zodat je het noorderlicht kan zien. Zo moet het ook een heldere nacht zijn of moeten er opklaringen zijn. Gisteren kon je ook op plaatsen het noorderlicht zien doorheen het wolkendek heen.” (Lees verder onder de post)
‼️Fotografisch poollicht te zien door de schaarse opklaringen ‼️ #Dadizele #vrtweer @lievenscheire @pfsmet @vrtnws @HLN_BE @FocusWTV @KW__be pic.twitter.com/MJgnDU1CyZ
— Ward Bruggeman ⚡️ (@MeteoWard) October 10, 2024
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
“De beelden in mei waren nog veel spectaculairder. Nu was het vooral duidelijk te zien in Zuid-West-Vlaanderen aan de grens met Frankrijk. Ik heb zelf ook verschillende keren gekeken of ik het noorderlicht kon spotten, maar helaas zat het in een wijde boog rond Brugge. In het noordelijke deel van de provincie was er weinig van het noorderlicht te zien. De actieve periode in de zonnecyclus is nog niet voorbij, dus misschien krijgen we wel nog een kans om het noorderlicht hier te zien”, besluit weerman Geert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier