Alveringemse basisscholen sluiten preventief, directeur Lynn Stekelorum: “Liever geen risico’s!”

Directeur Lynn Stekelorum was deze voormiddag in haar wijkafdeling in Stavele. “We beslisten om het zekere boven het onzekere te nemen.” © Anne Bovyn AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Directie en schoolbestuur van de vrije basisschool in Alveringem hebben beslist om hun wijkafdeling in Stavele donderdag om 13 uur – preventief – te sluiten. “Wetende hoe snel het water dinsdag in de straten is gekomen én rekening houdende met de neerslag die vanaf 13 uur opnieuw wordt voorspeld – vonden wij dat de beste beslissing”, zegt directeur Lynn Stekelorum.

“Omdat wij een grote wijkafdeling in Stavele hebben, volg ik de watersnood uiteraard op de voet”, zegt directeur Lynn Stekelorum.

Veiligheid

“Men kondigt opnieuw regen aan. Toen ik gisterenavond onder meer op de Facebookpagina van de gemeente Alveringem het bericht zag dat de gouverneur aanraadt om als je niet in overstromingsgebied moet zijn, er ook niet te komen, heb ik het schoolbestuur gebeld. Wij hebben samen beslist dat de school in Stavele vandaag – na het nemen van het middagmaal – om 13 uur sluit.”

“Ik maak me geen zorgen over de veiligheid van de kinderen of de school. Maar onze juffen wonen niet in Stavele en wij hebben ook kinderen die buiten Stavele wonen. Ik zou toch niet graag hebben dat we onverwacht geconfronteerd worden met ouders die hier om 16 of 17 uur moeilijk geraken en kinderen of leerkrachten die moeilijk thuis geraken.”

Noodopvang

“Twee jaar geleden was Stavele op een gegeven moment quasi afgesloten van de buitenwereld. En dinsdag hebben we gezien wat een halve dag gietende regen aan extra water kan bijbrengen. Vanaf 13 uur kan het opnieuw fel gaan regenen. Ik zou gewoon niet graag hebben dat we onvoorbereid en in zeven haasten beslissingen moeten nemen.”

“Liever preventief handelen dan in chaos. Gisterenavond heb ik alle ouders gevraagd om deze morgen hun mailbox in het oog te houden en tegen half acht hebben ik iedereen kunnen verwittigen. Voor ouders die deze namiddag geen oplossing hebben, heb ik tot 16 uur noodopvang voorzien. Ik kan me op dit moment nog niet uitspreken over de vraag of er voor morgen vrijdag en na het weekend nog beperkingen zullen zijn”, geeft Lynn nog mee. “Alles hangt af van de neerslag die er nog bijkomt. We volgen de situatie op en nemen zo nodig contact op met de ouders.”

Gemeenteschool

Gemeentelijke basisschool Spelenderwijs heeft in Stavele ook een wijkafdeling. Ook zij sluiten vandaag om 13 uur. “Het initiatief voor de beslissing komt van de vrije school, maar wij beslisten om te volgen. Dat leek ons logisch”, reageert stafmedewerker Els Lemaire in afwezigheid van directeur Julie Paelinck vanuit de hoofdschool in Alveringem.