Grondwerken voor aanleg van allereerste sorteerstraatje in Wervik vorderen goed

In de betonnen elementen worden dan later de containers van vier kubieke meter geplaatst. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Aannemingen Donck uit Rumbeke is volop bezig met de grondwerken voor de aanleg van een sorteerstraatje aan de nieuwe verkaveling in de Eendrachtstraat in Wervik. De afvalintercommunale Mirom Menen zorgt er voor een primeur want daar komt het allereerste ondergrondse sorteerstraatje in de regio. Door de bewoners verplicht te gebruiken. Ook de omwonenden van de Ooststraat kunnen zich registreren. Sorteerstraatjes komen heel vaak voor aan de kust.

Aan de kant van de Ooststraat zijn er al enkele maanden verzamelpunten afgebakend voor de wekelijkse huisvuilophaling op donderdag. Dat gaat dus verdwijnen. De sorteerstraat komt op nauwelijks 500 meter van het recyclagepark in de Robert Klingstraat maar dat heeft zijn reden.

“Door het concept van de verkaveling lukt de traditionele huisvuilophaling aan huis met een vrachtwagen daar onmogelijk”, zegt directeur Kristof Moeyaert van Mirom Menen. “Er komen in de grond nog containers met een inhoud van 400 kubieke meter. In totaal zal het gaan om vijf fracties: de groene zakken, de blauwe PMD-zakken, glas, papier en karton en GFT.

De bewoners zullen toegang krijgen met hun identiteitskaart. “De uren voor het gebruik zijn vastgelegd van 8 tot 20 uur”, zegt de directeur. “De gebruikers zullen zich éénmalig moeten registreren, via onze website of telefonisch. De buurt krijgt hierover nog een brief. Voor de inwoners van de Ooststraat is het gebruik vrijblijvend.”

Vertraging

De grondwerken vorderen zeer goed. De leverancier van de ondergrondse containers en bovengrondse metalen inworpzuil is de firma Sulo uit Ninove. De leveringen kennen evenwel vertraging. De afwerking is voorzien tegen eind september.

Het investeringsbedrag voor de levering en plaatsing van het sorteerstraatje komt op 87.153 euro, zonder btw. OVAM zorgt voor een subsidie van 18.000 euro.

Op uitzondering van GFT zullen alle containers worden geledigd door Mirom Menen. “Voor restafval en glas hebben we al een wekelijkse ophaalronde met een kraanvrachtwagen”, zegt de directeur. “Voor PMD, papier en karton dienen we dit bijkomend te voorzien. Enkel de GFT-container zal geledigd worden door de firma Dufour die dit op vandaag al in de regio van Komen doet en kunnen ze dan Wervik meenemen op hun ronde.”

Ledigen

“De frequentie van ledigen zal afhankelijk zijn van de vullingsgraad en dienen we nog af te wachten. De containers van restafval, PMD, papier en karton en GFT zijn voorzien van een teller die bijhoudt hoeveel keer de vulklep al gebruikt is geweest. We kunnen dit opvolgen vanuit onze dispatching en zo dan de lediging inplannen. Voor glas hebben we een planningssysteem op basis van aanvoer en gewichtsregistratie. Het zal in het begin wat zoeken zijn naar de ideale en efficiëntste frequentie.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier