In de jongste gemeenteraad werd het gemeentelijk klimaatplan goedgekeurd. “In dit plan staan tientallen acties om de CO2-uitstoot in de gemeente tegen 2030 met 40 procent te verminderen”, weet schepen voor Klimaat Filiep De Vos (CD&V). “Samen met bedrijven en burgers zullen we de komende jaren fors inzetten op onder meer hernieuwbare energie, energiebesparende renovaties, duurzame mobiliteit, ontharding en vergroening.”
Het klimaatplan is een vervolg op de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact in 2021. Na het in kaart brengen van de risico’s en kwetsbaarheden van de gemeente was er een inspraaktraject, via een online bevraging en een klimaatworkshop met geïnteresseerde inwoners. “Reële risico’s in onze gemeente zijn onder andere een stijging van de gemiddelde temperatuur, meer hittegolven, extreme buien en overstromingen op het ene moment, watertekort en problemen voor de scheepvaart op een ander moment”, aldus de schepen.
Met het goedgekeurde klimaatplan beschikt de gemeente nu over een praktisch instrument om zelf aan de slag te gaan.
Bedrijven en burgers
“Uit de analyse blijkt dat de grootste CO2-uitstoot het gevolg is van de industrie (85 procent), het particulier en commercieel vervoer (6 procent) en wonen (6 procent). Onze bedrijven en inwoners zijn dus belangrijke partners om de doelstellingen te behalen”, zegt Filiep De Vos. “Concrete acties zijn onder andere het stimuleren van acties van bedrijven om minder CO2 uit te stoten, energiezuinige woningrenovaties via het Energiehuis, ontharding en vergroening van voortuinen en openbaar domein en als gemeente blijven investeren in goede fietsinfrastructuur, zodat inwoners steeds vaker de auto thuis laten.”
“Daarnaast zetten we ook in op meer lokale energieproductie. Tegen 2030 wil de gemeente Wielsbeke 10 procent van de energiebehoefte ter plaatse produceren. We willen ook extra zonnepanelen plaatsen, locaties voor extra windmolens in kaart brengen en onderzoeken waar rendabele warmtenetten kunnen aangelegd worden.”
Gemeente
“Tot slot zal ook de gemeente zijn bijdrage leveren in het verlagen van de CO2-uitstoot binnen de eigen werking. Denk hierbij aan het opmaken van een vastgoedstrategie, (energie)efficiënter gebruik van gebouwen, bijkomend investeren in hernieuwbare energie en versneld verledden van de openbare verlichting. Er ligt dus heel wat werk op de plank in de komende jaren.” (MI)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier