Gemeente stapt niet in coachingtraject zwerfvuilbeleid
CD&V Heuvelland diende een voorstel in om een coachingtraject met Ovam op te zetten om zo in te zetten op een zwerfvuilbeleid. Meerderheidspartij Gemeentebelangen gaat niet op het voorstel omdat het traject te arbeidsintensief is.
In Heuvelland is er nood aan een efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid. “Dit is vooral merkbaar in deze coronatijden doordat veel toeristen in Heuvelland komen wandelen en fietsen”, aldus raadslid Carla Cardinael.
“We vragen aan het gemeentebestuur om de Heuvellandse Mooimakers beter te ondersteunen, onder meer door een aanvraag in te dienen voor een coachingtraject. Dat is een traject van de Vlaamse Mooimakers dat drie jaar duurt.”
“De gemeente kan samen met een coach maatregelen uitwerken rond zwerfvuil en sluikstorten zoals een vuilnisbakkenplan. Er is ook ruimte om te werken rond vrij te kiezen thema’s, specifiek voor Heuvelland.”
Administratieve last
De gemeente kan hiervoor een maximale subsidie krijgen van 30.000 euro. Het gemeentebestuur moet dan de interne coördinatie van het zwerfvuilbeleid opstarten of optimaliseren op een formele manier.
“Hiermee bedoelen we dat één persoon verantwoordelijk is voor het beleidsdomein zwerfvuil en sluikstorten en op de hoogte is van alle acties en door wie deze worden opgevolgd.”
Meerderheidspartij Gemeentebelangen beseft hoe sterk het zwerfvuil ook in Heuvelland aanwezig is maar past voor het gemeentelijk coachingtraject . “De zware administratieve last laat het niet toe voor een gemeente als Heuvelland om hier afzonderlijk op in te tekenen. We vragen aan IVVO om dit intergemeentelijk aan te pakken in plaats van iedere gemeente afzonderlijk”, stelt schepen Wieland De Meyer.
Statiegeldalliantie
De gemeente onderneemt naar eigen zeggen al enorm veel tegen zwerfvuil. “Niet alleen de lopende zwerfvuilacties werden uitgebouwd, ook heel wat nieuwe projecten werden ingevoerd”, overloopt Wieland De Meyer de maatregelen.
“Zo kunnen we rekenen op 40 Mooimakers in onze gemeente die we jaarlijks gepast bedanken. Maar ook onder meer de acties ‘propere scholen’, het ter beschikking stellen van afvaleilanden en nieuwe peuken-asbakken op evenementen, de peukendoosjes die massaal verdeeld werden, de aankoop van herbruikbare bekers, het ter beschikking stellen van hondenpoepzakjes, het promoten van kraantjeswater en het gebruik van de mobiele camera tegen zwerfvuil.”
CD&V vroeg ook of Heuvelland zich niet wil aansluiten bij de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie: “Onder de slogan ‘Statiegeld? Yes We Can’ starten 140 gemeenten, bedrijven en organisaties vanuit Nederland en België een nieuwe campagne voor het invoeren van statiegeld op blikjes of plastic flesjes. Het initiatief moet vooral een signaal zijn naar de nationale overheden om de invoering van statiegeld te overwegen. “Heuvelland sloot als een van de eerste gemeenten aan bij de eerste campagne en maakt zo automatisch deel uit van deze vernieuwde campagne”, stelt het gemeentebestuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier