Eerste halve hectare nieuw bos in Sint-Denijs aangeplant
Tijdens het weekend kreeg de Zwevegemse deelgemeente Sint-Denijs er heel wat bomen bij. Zaterdag werd gestart met de aanplant van het nieuwe Waterhoevebos. Zondag kreeg de voedseltuin Adem en Eten er 800 bomen bij.
Tussen de Trimaarzate en de Spinnetstraat in Sint-Denijs werd door Natuurpunt Zwevegem zaterdagvoormiddag de eerste halve hectare van het Waterhoevebos aangeplant. Het project kadert binnen het bosbeleidsplan van de gemeente Zwevegem. “ Tegen 2025 wil de gemeente 20 hectare extra bos in Zwevegem, tegen 2030 zelfs 80 hectare ”, zegt Eddy Loosveldt van Natuurpunt. “Met deze aanplant laten we van Natuurpunt Zwevegem zien dat de natuurvereniging daar ten volle zijn medewerking aan verleent.”
Gemengd loofbos
Het Waterhoevebos krijgt zijn naam door de nabijgelegen historische Waterhoeve. Het nieuwe bos wordt een gemengd loofbos dat binnen enkele jaren ook toegankelijk wordt voor de wandelaar door het herstellen van een verdwenen voetweg . Het Waterhoevebos ligt aan de rand van Sint-Denijs en moet op termijn een oase van rust worden.
De aankoop van de gronden en de realisatie van dit nieuwe bos werd mogelijk gemaakt door een verhoogde aankoopsubsidie van de gemeente en door sponsoring van het Waregemse TVH . Het bedrijf is wereldspeler op het vlak van onderdelen voor heftrucks, industriële voertuigen en landbouwtractoren. “Door te investeren in bebossing wil het bedrijf zijn CO2-uitstoot compenseren van de vliegtuigreizen die door het bedrijf gemaakt werden in 2019”, verduidelijkte Frederik Hanssens, preventieadviseur bij TVH. “Zo draagt het bedrijf zijn steentje bij aan maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaam ondernemen.”
Vijg en abrikoos
Zondagvoormiddag verzamelden een aantal natuurliefhebbers om een aanplant te doen in de voedseltuin Adem en Eten op het eind van de Koffiestraat. “We planten 800 boompjes die vogelbosjes zullen worden”, aldus Steffi Desmet, voorzitter van Adem en Eten. “ Dwars over het terrein werd een 100 meter lange kronkelende wilde rozenhaag geplant. In de late herfst voorzien we een tweede grote aanplant van fruitbomen. We kiezen dan voor minder streekeigen soorten zoals vijg, abrikoos en Mexicaanse meidoorn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier