Dentergem heeft energie- en klimaatactieplan klaar: “Een leidraad met maatregelen”

Schepen Vandemoortele bij het vernieuwen van het bijenhotel met kinderen van IBO Scoebidoe en uitbaatster Sigis van De Baliekouter.
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Ook Dentergem heeft in oktober 2021 het Burgemeestersconvenant 2030 en het Lokaal Energie- en Klimaat Pact 1.0 ondertekend. “Een vereiste hierbij is het opstellen van een klimaatplan en dit bij Europa indienen”, zegt bevoegd schepen Charlotte Vandemoortele (Eendracht). “We zaten samen met de West-Vlaamse Intercommunale en de Dienst Omgeving om dit plan vorm te geven. Het vormt een leidraad met maatregelen voor de aanpak van klimaatveranderingen. Het omvat heel wat initiatieven om die verandering te voorkomen, maar ook om ons aan te passen aan de gevolgen ervan.”

De schepen stipt aan dat de gemeente reeds heel wat acties ondernam, van het plaatsen van zonnepanelen tot het geleidelijk vervangen van het wagenpark door elektrische auto’s. “De eerste elektrische wagen verwachten we eind maart en we zetten ook verder in op het vervangen van onze straatlichten door exemplaren met duurzame LED-verlichting. Burgers worden in het plan aangemoedigd actie te ondernemen door het planten van struiken, hagen en bomen in hun tuinen, het ontharden van oppervlaktes en efficiënt om te gaan met water en energie. We beseffen ook dat andere zaken iets meer geld kosten, zoals overstappen naar een elektrisch voertuig of zonnepanelen plaatsen. Om dit makkelijker te maken bieden we ondersteuning aan burgers via info van de Woonwinkel, stimuleren we groepsaankopen en organiseerden we reeds een energiebeurs.” Het Klimaatplan van Dentergem wordt verder versterkt met een apart Bomenplan. “Daarbij onderzoeken we samen met het Regionaal Landschap waar we op ons openbaar domein nog bomen kunnen aanplanten om de biodiversiteit te bevorderen en de lokale omgeving te verfraaien”, verduidelijkt de schepen.

“Dit is een dynamisch plan, waarbij acties kunnen variëren door de tijd” – Schepen Charlotte Vandemoortele

“We zetten uiteraard ook in op het aanplanten van groen bij projecten, zoals de aanleg van speelpleinen zoals aan Hondius en bij het woonzorgcentrum. Verder zetten we in op de opvang van hemelwater met een subsidie voor hemelwaterputten en ontharding zodat regenwater kan infiltreren. Met de externe preventieadviseur van LOGO zorgen we dan weer dat het lokaal gezondheidsplan op warme dagen wordt uitgevoerd.”

Klimaatbrochure

“Als er ergens erosie is, gaan we dit tegen met de aanplant van hagen of houtkanten. Dit is een dynamisch plan, waarbij acties kunnen variëren door de tijd. We engageren ons om die uit te voeren, samen met burgers en ondernemingen, maar dit moet natuurlijk ook haalbaar zijn met de middelen en mensen die we hebben.”

Oppositiepartij Focus8720 blijft volgens raadslid Joke Vandemaele “wat op zijn honger zitten”. “We vrezen met dit weinig ambitieuze plan de doelstellingen voor 2030 niet te halen. We missen sterke en degelijk uitgewerkte acties en zien nergens een termijn of een kostenplaatje staan. Dit is puur gemaakt op basis van een door WVI uitgereikt model, zonder concrete actieplannen voor de komende twee jaar. Op het Klimaatatelier, waar burgers ideeën konden geven, kwam heel wat kostbare input, maar we zien er weinig van terug in dit plan. Ook op vlak van milieubewust opvoeden is er voor de gemeente een belangrijke taak weggelegd en dat kan meer uitgediept worden in dit plan. Finaal missen we nog hoe we inwoners meer hierbij kunnen betrekken.” Onderwijsschepen Bart Dekeukeleire (Eendracht) zegt zelfs als alle gemeentelijke gebouwen in één klap CO2-neutraal zouden zijn dat daarmee de hele uitstoot voor de gemeente slechts met twee tot drie procent daalt. “Op vlak van onderwijs wijs ik er graag op dat we al ruim twaalf jaar betalen voor scholeneducatie rond dit thema. Van rondleidingen in het bos tot gidsbeurten”, reageert schepen Dekeukeleire. Schepen Vandemoortele besloot door te zeggen dat de gemeente nog een klimaatbrochure zal uitgeven en dat er een nieuwsbrief rond het klimaat volgt om burgers mee in het verhaal te trekken. Het plan werd door de meerderheid goedgekeurd, Focus8720 onthield zich.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier